Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met het einde van de millenniumdoelen komt dit jaar ook aan het 2015Festival een einde: afgelopen zaterdag vond de laatste editie plaats. Het was geen festival waar 100.000 bezoekers naar Coldplay luisterden – de droom van oprichter Jos Ikink toen ze elf jaar geleden begon met het organiseren van het 2015Festival. Wel is het festival, dat aandacht vraagt voor de acht millenniumdoelen van de Verenigde Naties om armoede de wereld uit te helpen, de afgelopen jaren flink gegroeid.

Vond de eerste editie in 2005 nog plaats in Ikinks (weliswaar grote) achtertuin, dit jaar waren er een heus programmaboekje, polsbandjes, een ruime programmering, en volgens Omroep Fryslân 4400 bezoekers. Voor haar jarenlange inzet voor de millenniumdoelen ontving Ikink van burgemeester Haijo Apotheker van Súdwest-Fryslân een Ridder in de Orde van Oranje Nassau lintje, wat hij haar opspeldde tijdens de opening van het festival.  

(tekst loopt door onder de afbeelding)

 

Millenniumdoelen

De millenniumdoelen werden in 2000 opgesteld door de Verenigde Naties. De acht doelen variëren van het beëindigen van honger en armoede, tot alle kinderen naar school en minder moedersterfte. Op onze millenniumdoelen-pagina lees je meer over de doelen en wat ervan terecht is gekomen.

 

 

Nieuwe doelenVanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe doelen: de werelddoelen of sustainable development goals. Deze zeventien doelen gelden tot en met 2030. Daarover lees je hier meer.

Een betere wereld, met een biertje in je hand
‘Een betere wereld vier je in IJlst’, staat op de cover van het programmaboekje. Het succes van de millenniumdoelen vieren omdat ‘de wereld er beter voor[staat] dan ooit’, dat was de bedoeling van de organisatie. Het publiek, voor een groot deel in kaplaarzen om het modderige grasveld te trotseren, zal er heus wat van meegekregen hebben. Gesprekken in huiskamers en kerken in het centrum van IJlst gingen over de millenniumdoelen, voedselzekerheid, en wat je zelf kunt doen voor een betere wereld. Maar waar er voor ‘De Grote Millenniumshow’ ongeveer dertig mensen verspreid in de Doopsgezinde Kerk zaten, leken de meeste mensen te komen voor optredens van singer-songwriter Douwe Bob en Dotan, die een publiek van vele honderden trokken. 

Het werd in ieder geval een feestje in het Friese IJlst. Een beetje bezig zijn met een betere wereld, met een biertje in je hand. En zelfs minister Ploumen (van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kwam nog even langs, om te vertellen dat de nieuwe doelen iedereen aangaan: “Uiteindelijk gaan ze over een veilig thuis vinden en perspectief op werk hebben.” 

Bovenaan dit artikel een sfeerimpressie in foto’s.

 

Over de auteur

Maartje de Meer is freelance schrijver en redacteur en woont in Berlijn.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief