Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Het aantal voorgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelen zal niet per direct naar beneden gaan”, schrijft Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, in zijn rapport, The Road to Dignity by 2030, dat afgelopen donderdag uitkwam. Ban zegt pal achter de (sub)doelen te staan, die zijn voorgesteld door de werkgroep van de Verenigde Naties. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen volgen de millenniumdoelen op, die volgend jaar aflopen.

Kritiek
Hoewel de reacties op de doelen grotendeels positief zijn, wordt er ook kritiek geuit. Stephen Hale (Oxfam): "Oxfam is teleurgesteld dat de VN geen sterkere voorstellen heeft gedaan om extreme economische ongelijkheid en klimaatverandering aan te pakken.  Zo weinig aandacht voor beide zaken is een ernstige gemiste kans." Ook over het grote aantal doelen worden zorgen geuit. In september al stelde de Britse premier David Cameron dat hij maximaal twaalf doelen wilde. Volgens hem dreigt er “een reëel gevaar dat de doelen anders op een boekenplank zullen eindigen, om stof te vangen”.

Definitieve doelen
Ban zegt dat het definitieve besluit over het aantal doelen zal afhangen van de lidstaten, maar hij verwacht niet dat het aantal nog zal veranderen. Om overheden te helpen bij het communiceren van de doelen onderscheidt Ban zes essentiële elementen die de inhoud van de doelen weergeven: waardigheid, mens, planeet, welvaart, rechtvaardigheid en partnerschap.

Geen business as usual
Volgens Helen Dennis (Christian Aid) maakt het rapport terecht duidelijk dat business as usual geen optie meer is en legt het de juiste nadruk op het belang van rechtvaardige en duurzame ontwikkeling. Dhananjayan Sriskandarajah (Civicus) zegt: “Nu moeten de lidstaten het eens worden over deze ambitieuze, game-changing targets voor de nieuwe doelen en zullen ze sterke verantwoordelijkheidsmechanismen op moeten zetten.”

Ambities
Ban stelt dat voldoende middelen, technische know-how en politieke wil cruciaal zijn om een nieuwe visie voor de toekomst te creëren. “Ik blijf er bij lidstaten op aandringen dat we de ambities hoog moeten houden. We moeten alles doen wat nodig is, om hoop te bieden voor mensen en de planeet".

Foto: World Bank

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief