Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Onderwijs, betere gezondheidszorg, infrastructuur of toegang tot internet? Bewapend met pen, papier en stembiljet bezochten VN-medewerkers de meest afgelegen plekken met de vraag: ‘wat maakt jouw leven beter?’ Er werden stemmen binnengehaald door middel van gratis sms’jes, en via de MyWorld website, een initiatief van de Verenigde Naties, kan je zelfs nu nog online je stem uitbrengen op de voor jou belangrijkste thema’s. Deze mondiale enquête vraagt mensen te stemmen op zes van de zestien thema’s die hun leven het meest zouden verbeteren. Alle stemmen zijn verzameld in een grote online dataset en hebben tot september 2015 kunnen bijdragen aan het vormgeven van de Global Goals.

De feiten op een rijtje

Volgens het rapport We the Peoples – Celebrating 8 million voices van de World We Want zijn de meeste stemmen (meer dan 6,5 miljoen) verzameld via offline stembiljetten. De overgrote meerderheid van de stemmers is jonger dan dertig jaar en komt uit landen die laag of gemiddeld scoren op de Human Development Index (ontwikkelingsindex red.). Er hebben bijna evenveel mannen als vrouwen gestemd en onderwijs is het belangrijkste thema voor mensen, ongeacht leeftijd, geslacht, nationaliteit of economische status. De enige uitzondering hierop is de groep van 61 jaar en ouder met alleen een basisschooldiploma. Deze groep vindt gezondheidszorg belangrijker. Onderwijs wordt op de voet gevolgd door betere gezondheidszorg en banen. 

Nigeria spant de kroon qua aantal stemmen. Meer dan 28 procent van alle stemmen, of 2,7 miljoen, komen van Nigerianen. Dit betekent dat ongeveer 1,5 procent van de Nigeriaanse bevolking heeft gestemd op zijn of haar prioriteiten voor een betere wereld. In Nederland heeft maar 0,03 procent van de bevolking haar stem laten horen. Van de bijna tien miljoen stemmen komt 0,1 procent uit Nederland.

Nederland en de doelen

Er hebben nu 5777 Nederlanders gestemd op deze mondiale enquête, en ook bij hen staat onderwijs op nummer een. Op plek twee en drie wijkt Nederland af van het gemiddelde. Onderwijs wordt in Nederland namelijk gevolgd door schoon drinkwater en sanitair op twee, en het beschermen van bossen, rivieren en oceanen op plek drie. Gezondheidszorg staat pas op plek tien en banen op twaalf, met 1199 stemmen. Uit een eerdere opiniepeiling van Kaleidos Research is gebleken dat Nederlanders van alle zeventien Global Goals, juist het meeste waarde hechten aan vrede en veiligheid.

MyWorld resultaten Nederland

Een uit 10 miljoen

Achter deze miljoenen stemmen schuilen miljoenen individuen met ieder een eigen verhaal. Deze verhalen zijn te volgen via verschillende social media kanalen, waaronder De Humans of MyWorld facebook:

Building Bridges 2015

 

Bescherming tegen geweld en criminaliteit, Mauritanië. 

Foto & tekst: Building Bridges 2015

 

“Nog twee jaar en dan ben ik klaar met mijn middelbare school. Daarna wil ik het leger in. Ik vind het belangrijk dat Mauritanië voor iedereen een veilig land wordt om te wonen. Daarnaast is veiligheid belangrijk voor de ontwikkeling van een land. Mijn land kan op mij rekenen. Ik doe het natuurlijk ook voor het geld. Hiermee kan ik mijn familie ondersteunen.”

De Global Goals staan al vast, maar ook nu kan je nog je stem uitbrengen om wereldleiders en je eigen overheid te vertellen wat jouw prioriteiten zijn voor een betere wereld in 2030.  

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief