Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De kloof tussen arm en rijk is opnieuw fors toegenomen, berekende de internationale hulporganisatie Oxfam in haar nieuwe ongelijkheidsrapport Reward work, not wealth. De armste helft van de wereldbevolking – bij elkaar 3,7 miljard mensen – werd vorig jaar niet rijker. Bij de rijksten gingen de financiën er wel flink op vooruit.

Een procent

82 procent van de rijkdom die vorig jaar gecreëerd werd, ging naar de rijkste 1 procent. Om de twee dagen kwam er een miljardair bij – nooit eerder gebeurd, zegt Oxfam. De 42 rijkste mensen bezitten nu evenveel als de armste helft van de wereldbevolking.
Vorig jaar stelde Oxfam nog dat de acht rijkste mensen evenveel bezaten als de armste helft van de wereldbevolking. Wordt de kloof dan niet kleiner? Nee, zegt Oxfam: de gegevens van de bank Credit Suisse waarop ze haar rapport baseert, zijn ondertussen herzien. Vergelijken met het vorige rapport kan dus niet.

 

Armoede zeven keer opgelost

Ook volgens de herziene cijfers groeit de kloof tussen arm en rijk. In 2009 bestond de groep rijksten die evenveel bezaten als de armste helft van de wereldbevolking nog uit 380 mensen. De groep werd sindsdien telkens kleiner: in 2016 bestond hij nog uit 54 mensen, vorig jaar dus uit 42 mensen. Dat laat zien dat de rijkdom bij steeds minder mensen geconcentreerd raakt.
De miljardairs werden vorig jaar samen 762 miljard dollar rijker, genoeg om de extreme armoede zeven keer op te lossen, stelt Oxfam.
De rijkste één procent bezit nu 110 biljoen dollar (110.000 miljard dollar), 65 keer meer dan het armste helft van de wereldbevolking. De rijkste één procent had in 2000 nog 45 procent van de totale rijkdom, vorig jaar was dat aandeel al meer dan 50 procent.
 

Vooral vrouwen

Door de groeiende kloof tussen arm en rijk kan “een kleine elite enorme rijkdom accumuleren ten koste van honderden miljoenen mensen, vooral vrouwen, die amper kunnen overleven en geen basisrechten hebben”, zegt Oxfam. De organisatie roept de wereldleiders op nu eindelijk werk te maken van de strijd tegen belastingontwijking en van hogere lonen voor wie werkt.

Wereld Economisch Forum

82 procent van de rijkdom die vorig jaar gecreëerd werd, ging naar de rijkste één procent

Op basis van de gegevens van Forbes telt Oxfam nu 2042 miljardairs. Negen op de tien miljardairs zijn mannen, met aan kop Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, die begin vorig jaar zijn rijkdom met 6 miljard dollar zag toenemen.

Oxfam publiceert zijn rapport niet toevallig vandaag. In het Zwitserse Davos vindt deze week het Wereld Economisch Forum plaats, waar heel wat miljardairs en regeringsleiders naartoe komen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500