Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Europese lidstaten konden het op donderdag 9 november in Brussel wederom niet eens worden over het lot van glyfosaat, een populaire onkruidverdelger ook wel bekend onder merknaam Roundup, een product van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Tijdens een bijeenkomst vandaag van het zogeheten Permanente Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders bleek de nodige meerderheid van stemmen voor hernieuwde toelating afwezig.

Nederland stemde voor, in lijn met een voorstel van de Europese Commissie voor de periode van vijf jaar, maar landen als Frankrijk en België liggen dwars. Zij stemden tegen hernieuwde toelating, en pleiten inmiddels voor een verbod.

Om een beslissing te kunnen nemen is een zogeheten ‘gekwalificeerde meerderheid’ nodig: tenminste  16 lidstaten, die samen meer dan 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. In totaal stemden 14 landen voor de verlenging (naast Nederland ook bijvoorbeeld Groot-Brittanië), 9 landen tegen (België en Frankrijk, maar ook Italië en Oostenrijk), en 5 landen (waaronder Duitsland) onthielden zich.

Controverse

De discussie over glyfosaat houdt Europa al lange tijd in haar greep. Het heetste hangijzer is de vraag of het middel kankerverwekkend is voor mensen. Daar zijn wetenschappelijke aanwijzingen voor, en ook de Wereldgezondheidsorganisatie acht het ‘waarschijnlijk’. Agentschappen die in Europa waken over de veiligheid van pesticiden zijn het daarmee echter niet eens: zij stellen dat het middel veilig is.

De deadline voor een beslissing nadert nu snel. Uiterlijk 15 december moet Europa een keuze maken, omdat dan de huidige licentie in de EU afloopt. De komende tijd zal daarom naarstig naar een oplossing worden gezocht. De belangrijkste vraag die op tafel ligt, is of in het uiteindelijke besluit komt te staan dat het middel op termijn zal worden verboden. Verschillende lidstaten zijn voorstander van zo’n verbod. Ook het Europees Parlement heeft zich op 24 oktober daar voor uitgesproken.

Monsanto Papers

Dat de beslissing nu zo controversieel is, is deels te herleiden tot onthullingen uit de zogeheten Monsanto Papers. Uit deze stukken, die door een Amerikaanse rechtbank openbaar zijn gemaakt, blijkt dat producent Monsanto in het geheim heeft meegeschreven aan studies die onkruidverdelger Roundup veilig verklaren. De sociaaldemocraten in het Europees Parlement willen daarom ook een speciale onderzoekscommissie starten die deze praktijken onder de loep gaat nemen. Dat maakte de S&D-fractie eind vorige maand bekend.

Als de lidstaten het niet eens kunnen worden, kan de Europese Commissie altijd nog eigenhandig de licentie verlengen. Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis (Volksgezondheid) heeft echter aangegeven dat hij daar weinig voor voelt. Hij vindt dat de Europese landen zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor het besluit. Een specifieke datum voor de volgende stemming is nog niet bekendgemaakt.

Deel van Dossier

Monsanto en glyfosaat

De macht van een chemiereus

Oproep!

OneWorld wil graag verslag doen van het proces tegen Monsanto in Californië. Daarom zijn we een crowdfundingactie gestart. Dankzij onze lezers is nu al meer dan de helft van het benodigde bedrag binnen (in totaal hebben we 2000 euro nodig voor reis en verblijf). Vind jij het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.

Over de auteur

Onderzoeksjournalist

Vincent Harmsen is onderzoeksjournalist bij OneWorld en schrijft over voedsel, milieu en duurzame ontwikkeling.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief