Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Een collega vertelde dat hij zo natuurlijk mogelijk probeert te leven. Daar wilde ik ook wel mee experimenteren. Ik maakte me vooral druk om zeep; die doodt de natuurlijke bacteriën op je lichaam. Als je jezelf borstelt in plaats van met zeep te wassen, blijven die bacteriën leven en beschermen ze je. Daarnaast leek het me goed om water en energie te besparen. Gewoon, omdat ik niet teveel wil consumeren. Ik wil minimalistisch leven.

Bij de ecowinkel kocht ik doucheborstels: een harde voor het lichaam, een zachtere voor mijn gezicht, een nog zachtere voor ogen en neus, een lavasteen voor de voeten en een plastic borstel voor mijn hoofd. Eerst gebruikte ik helemaal geen water, maar ik ging het toch missen. Nu spoel ik even snel in één minuut de dode huidcellen van me af. Onder mijn oksels doe ik wat baking soda als alternatief voor deo.

De sensatie van borstelen vind ik nu lekkerder dan douchen

Of ik een speciale borsteltechniek gebruik? Nee, ik doe het freestyle en flink hard tot de huid rood is.  Dat voelt goed, het stimuleert de bloedsomloop. Je wordt er echt wakker van. Het is niet dat ik douchen nooit mis, hoor. Soms blijf ik stiekem ietsje langer staan bij het af spoelen. Maar de sensatie van het borstelen vind ik inmiddels lekkerder dan het gevoel na het douchen.

borstels2

De eerste drie maanden heb ik het aan niemand verteld. Toen pas vroeg ik mensen of ze iets aan mij hadden gemerkt. Het antwoord: nee! Anderen zijn het ook gaan doen; niet zozeer vanwege het waterverbruik, maar omdat ze geïnteresseerd zijn in de gezondheidsvoordelen, zoals mensen met een slecht functionerende bloedsomloop, die bijvoorbeeld altijd koude vingers hebben.

Het lukt het me nog steeds om zo weinig mogelijk water te gebruiken, dat houd ik goed vol. Voor geur ben ik gezwicht: ik was laatst in Le Grand Musée du Parfum, het parfummuseum in Parijs, en toen merkte ik hoe fijn het is om een geurtje op je lichaam te dragen. Sindsdien gebruik ik soms wat natuurlijke olie. Ik zie het als een spel: híér wil ik vandaag naar ruiken.

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld-magazine.

Hoe Zit Het Met Water? is onafhankelijk tot stand gekomen en financieel mede mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Nestlé, Onswater.nl, Oasen en Simavi.  De overeenkomst tussen OneWorld en deze bedrijven is openbaar en in te zien.

website-Cover_2100x1118_HZHM-water_grondrecht

‘Water is een machtsmiddel’

Vaker handen wassen? Hoe doe je dat als je geen toegang tot schoon water hebt?

artikel-Cover_1200x675_HZHM-water_Nestle

Deel van Dossier

Hoe Zit Het Met Water?

Het juninummer van OneWorld-magazine draait om water. Van wie is water, mag je er geld…

DSC0031_kleiner_lichter

Over de auteur

Freelance journalist en eindredacteur

Leonie Hosselet is freelance journalist en eindredacteur voor onder andere OneWorld, Trouw en de Volkskrant. Ze schrijft voornamelijk over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief