Grote bedrijven in de kledingindustrie besteden het maken van hun producten vaak uit aan lagelonenlanden. Miljoenen arbeiders staan daar in fabrieken tegen een hongerloontje jouw sportschoenen en spijkerbroek in elkaar te zetten.

In elke uithoek van de wereld staan duizenden van deze sweatshops: van China tot Mexico en van Kenia tot Turkije. Deze fabrieken betalen vaak lage lonen, dwingen arbeiders om lange werkweken te maken, maken gebruik van kinderarbeid, ontzeggen arbeiders het recht om een vakbond op te richten, ontslaan vrouwen die zwanger blijken te zijn en doen weinig om de werkvloer veilig te maken. Niet iets waar je meteen bij stil staat als je een sprintje op je nieuwe schoenen trekt.

Maak ook een werkdag van 12 uur tegen de riante betaling van $6,05. Beleef de wereld achter jouw sportschoen mee via het online spel Sim Sweatshop.

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief