Zweden heeft een diplomaat van de Eritrese ambassade opgedragen binnen 48 uur het land te verlaten. De autoriteiten geven geen reden en willen niet zeggen om wie het gaat, maar volgens bronnen van de engelstalige nieuwssite gaat het om de eerste secretaris. Het uitzetten van een diplomaat van een ander land is een zware maatregel: omdat diplomaten onschendbaar zijn, is strafvervolging niet mogelijk. Uitzetting geldt dan als enige oplossing.

Zweedse Eritreeërs beschuldigen de ambassade ervan kritische Eritreeërs te bespioneren en alle Eritrese migranten te dwingen 2 procent van hun inkomen te betalen aan het thuisland. Canada zette eerder om deze reden al een Eritrese diplomaat het land uit.

Volgens de Zweeds-Eritrese activist Arne Hamednaca is "de Eritrese missie geen ambassade in de stricte zin van woord. Het is een wapen om democratische krachten te terroriseren, ontworpen om geld in te zamelen voor het ondemocratische regime in Eritrea."

Lees meer op de website van The Local.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief