Achtergrond

Zweden wil vijf jaar eerder voldoen aan klimaatdoelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met een grote meerderheid heeft het parlement van Zweden ingestemd om in 2045 volledig CO2-neutraal te zijn. De opstellers van de wet noemen het ‘de belangrijkste klimaatdoelstelling van de Zweedse geschiedenis.’

De klimaatwet kon op een overweldigende steun in het parlement rekenen: maar liefst 86 procent stemde voor. Bijzonder aan de wet is dat die ook bindend is voor toekomstige regeringen.

De wet is ook bindend voor toekomstige regeringen

Met het oog op het klimaatakkoord van Parijs had Zweden voorheen als doel om klimaatneutraal te zijn in 2050. Het land heeft zich nu ten doel gesteld om dit met vijf jaar te vervroegen en is daarmee het eerste land ter wereld dat zichzelf een significant ambitieuzer streven heeft gegeven.

De aangenomen Klimaatwet berust op drie punten:
– De Zweedse overheid is verplicht om elk jaar een klimaatrapport op stellen, en om elke vier jaar een beleidsplan met specifieke doelen te publiceren.
– De hoeveelheid uitstoot die Zweden creëerde in 1990 moet in 2030 met 63 procent zijn gedaald. In 2040 moet die daling op 75 procent zitten, waarna de uitstoot in 2045 dus compleet neutraal moet zijn.
– Er wordt een Klimaatraad ingesteld die onafhankelijk gaat beoordelen of de gepresenteerde beleidsplannen voldoende zijn om de klimaatwet te halen.

Hoe dan?

Om Klimaatneutraal te worden moet Zweden energie opwekken die hernieuwbaar is. Een andere optie is dat de uitstoot wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld meer bomen te planten.

Het klimaatakkoord uit 2015 streeft ernaar om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal twee graden. Toen Trump besloot om uit het klimaatakkoord te stappen, liet een Zweedse minister weten dat Europese landen nu het voortouw moeten nemen in het aanpakken van klimaatverandering . 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons