Achtergrond

Zuid-Afrika start eigen hulporganisatie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Zuid-Afrika geeft al sinds 2001 geld aan andere Afrikaanse landen via het African Renaissance Fund, dat wordt beheerd door het Zuid-Afrikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Een groot deel van het geld uit dit fonds gaat naar conflictpreventie en vredesmissies in onder andere Mali, Zimbabwe, Burundi en de Democratische Republiek Congo. 

kenia waterpomp
Waterpomp (cc)

 

Wederopbouw“We zijn er nu klaar voor om ook wederopbouwprojecten te ondersteunen”, zei Ayanda Ntsaluba, topambtenaar bij het ministerie van buitenlandse zaken tegen persbureau Irin. Zuid-Afrika wil zijn rol op het internationale toneel vergroten. “Hulp is ook een strategische investering. Om een grote speler te worden heb je je eigen hulpprogramma nodig”, aldus Ntsaluba. 
 

 

Paul Hoebink, hoogleraar ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit Nijmegen, beaamt dat het opzetten van een eigen hulporganisatie voor opkomende landen een belangrijk instrument is om hun buitenlandse politiek vorm te geven.

Hulpontvanger geeft
Dat een land tegelijkertijd hulp ontvangt en geeft is volgens hem niet ongewoon. “China is de belangrijkste hulpontvanger en tegelijkertijd de grootste van de nieuwe donoren. Zij hebben hun ervaring als hulpontvanger gebruikt in het opzetten van hun eigen hulpprogramma.” 

Hoebink is door de Zuid-Afrikaanse regering gevraagd om binnenkort mee te komen denken over hoe ze het nieuwe hulpprogramma het beste vorm kunnen geven. “Zuid-Afrika is zelf maar korte tijd ontvanger van hulp geweest, met name op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Voor wat betreft projecten op het gebied van armoedebestrijding hebben ze zelf weinig ervaring.” Het ligt volgens hem daarom minder in de lijn van de verwachting dat ze dergelijke projecten zelf zullen gaan opzetten. 

Schurkenstaten
Net als in Nederland ligt ontwikkelingshulp ook in Zuid-Afrika onder vuur. Vorig jaar zette de Democratic Alliance, een Zuid-Afrikaanse oppositiepartij, vraagtekens bij de hulp via het African Renaissance Fund aan schurkenstaten zoals Guinee. Ook vond de partij dat de bestedingen onvoldoende verantwoord werden. 

Het geld voor de nieuwe hulporganisatie wordt betaald uit belastinginkomsten, maar het ministerie hoopt ook private fondsen te kunnen werven.
 

Verantwoordelijkheid
Het in Zuid-Afrika gevestigde Institute for Democracy in Africa (IDAS) heeft lang gelobbyd voor de komst van een Zuid-Afrikaanse hulporganisatie. De organisatie denkt dat dit kan helpen om de ad hoc projecten van nu meer te stroomlijnen. “Het is belangrijk dat Zuid-Afrika als economische grootmacht in het continent een gevoel van verantwoordelijkheid gaat ontwikkelen”, zei IDASA-directeur Jenkins tegen Irin. “We moeten niet alleen maar ontvangen, maar ook geven.” 

Foto boven: vlag (cc) arboresce.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons