Achtergrond

Zonnige toekomst voor mijnwerkers in de VS

Er zijn nog 50 duizend mijnwerkers in de VS. Dat zijn er 20 duizend minder dan in december 2014. Daarentegen ontstonden vorig jaar maar liefst 65 duizend nieuwe banen in de zonne- en windindustrie.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De kolenindustrie in de VS gaat in een rap tempo ten onder, ondanks de pogingen van Trump om er nieuw leven in te blazen. De groeiende sector van hernieuwbare energie in de VS kan de redding zijn voor veel van de nu thuiszittende mijnwerkers. Toch zal dit niet gemakkelijk zijn. Vooral niet door het huidige beleid van president Trump.

Een en een is twee, toch? Nee, want de staten waarin kolenmijnen groot waren, zijn ook de staten waar de prijs van hernieuwbare energie nog niet concurreert met die uit traditionele industrieën zoals de kolenindustrie. Dit komt deels omdat daar niet genoeg zon schijnt of wind waait. Daarbij is het beleid in deze staten ongunstig: er zijn weinig subsidies voor hernieuwbare energie. Kolenmijnwerkers zouden dus moeten verhuizen om aan een baan te komen in de florerende schone-energiesector.

Staten met veel kolenmijnen zoals Kentucky worden hard getroffen door de ineenstorting van de kolenindustrie. Juist in die staten is er namelijk maar weinig industrie die behoefte heeft aan energie en zijn er vrijwel geen subsidies om de overstap naar hernieuwbare energie aantrekkelijk te maken. Dat is nadelig, want de meeste banen in de Amerikaanse zonne-energiesector betreffen de installatie van zonnepanelen. En zonder behoefte aan zonnepanelen is er geen nieuwe werkgelegenheid voor ex-kolenmijnwerkers in de zonne-industrie.

Omscholing

De non-profit organisatie Solar Energy International geeft door de hele VS cursussen in zonnepaneleninstallatie. Deze cursussen kosten zo’n 2.000 dollar, een bedrag dat veel ex-kolenmijnwerkers zich niet kunnen veroorloven. Dat is jammer, want zij kunnen de transitie juist vrij gemakkelijk maken omdat ze al beschikken over veiligheidstraining en kennis van elektrische systemen.

De kosten voor massale omscholing van mijnwerkers kunnen hoog oplopen. De kans dat dit geld op nationaal niveau beschikbaar wordt gesteld  is klein. Toch zijn er genoeg steden en staten die tegen het federale beleid van Trump in gaan. Honderden steden in de VS hebben bekend gemaakt tegen 2025 volledig afhankelijk te willen zijn van 100% hernieuwbare energie. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven, ook uit China, die investeren in de omscholing van ex-kolenmijnwerkers. Trump beloofde meer banen voor kolenmijnwerkers maar zit ze dus alleen maar dwars.

Lees het volledige artikel op de website Gizmodo.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons