Achtergrond

“Zolang er burgeroorlog is, hebben mensen in Zuid-Soedan geen eten”

Gezondheidsadviseur Martins Dada is net terug uit Zuid-Soedan, waar een hongersnood heerst. Voor Artsen zonder Grenzen (AzG) bezocht hij meerdere locaties, waaronder Bentiu, waar AzG mensen behandelt die aan ondervoeding lijden.
 
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe is de situatie in de gebieden die u bezocht

Volgens de regering van Zuid-Soedan hebben zeker 100.000 mensen acuut voedsel nodig, zo meldt persbureau AP afgelopen maandag. Artsen zonder Grenzen meldt dat 25 procent van de kinderen onder de vijf jaar die in de klinieken binnenkomen, zijn ondervoed. Een tiende daarvan verkeert in kritieke toestand.

“Ik heb verschillende mensen gesproken die vanwege het geweld uit hun woongebied moesten vluchten. Terwijl ze nauwelijks iets te eten bij zich hadden, trokken ze door moerassen en bossen op zoek naar veiligheid. Het is hartverscheurend om te zien hoe mensen de kliniek bereiken. Sommigen hebben een tocht van wel 80 kilometer achter de rug. De situatie is het ergst in delen van de staat Unity, maar ook elders  ben ik plaatsen tegengekomen waar een zorgelijke mate van ondervoeding heerst. Daarnaast kampen ze met ziektes als tuberculose, HIV en malaria.”

Hoe is de situatie in de gebieden die u bezocht?

 

De burgeroorlog in Zuid-Soedan brak uit in december 2013, nadat president Salva Kiir vicepresident Riek Machar beschuldigde van het plannen van een staatsgreep. De strijdende partijen zijn de twee grootste etnische groepen van het land, de Dinka (geleid door Kiir) en de Nuer (geleid door Machar). Er zijn tienduizenden doden gevallen.

Wat is de invloed van de burgeroorlog op het voedseltekort

“De mensen kunnen geen kant op. Vanwege het geweld van de burgeroorlog moesten ze hun huis ontvluchten. Daardoor kunnen ze geen gewassen verbouwen. In combinatie met de droogte zijn zodoende enorme voedseltekorten ontstaan en zijn op dit moment honderdduizenden mensen afhankelijk van noodhulp. Het conflict is daarmee naar mijn mening de motor achter het voedselprobleem.”

Hoe groot is de kans dat het probleem zich verergert?

“Hoe het probleem zich verder ontwikkelt, is lastig te voorspellen. Zolang er burgeroorlog is, hebben de mensen te weinig te eten en zal het voedselprobleem in elk geval blijven bestaan.”

Is het mogelijk om overal medische zorg te verlenen?

“In de gebieden waar ik ben geweest wel. Doordat we met de betrokken partijen hebben onderhandeld, zijn die gebieden nu toegankelijk voor hulpverleners. De onderhandelingen verlopen niet overal soepel, waardoor sommige gebieden ontoegankelijk zijn voor noodhulp. Ik weet niet of daar snel verbetering in komt, maar voor de mensen en kinderen die op dit moment honger lijden, hoop ik van wel. In de toegankelijke gebieden maken wij aan iedereen duidelijk waarom we er zijn; om medische zorg te verlenen en mensen van voedsel te voorzien. Daardoor kunnen we ons werk veilig doen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons