Achtergrond

Zo maak je een duurzame leren tas

Drieduizend tassen van duurzaam leer en een eerlijk loon voor de werknemers in India. Marja Baas is oprichter van het duurzame tassenmerk MYOMY do goods. Samen met  Irani Sen, directeur van het Indiaase Craft Resource Center, vertelt zij het verhaal achter de tas.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Toen Baas in 2007 met haar bedrijf begon, was duurzaamheid verre van populair. Onder de naam Goodforall – een duurzame webshop –  verkocht ze biologische en fair trade kerstcadeaus voor bedrijven. “Big business in die tijd, maar mensen dachten dat duurzaam van mindere kwaliteit zou zijn. Daarnaast verwachtten ze veel voor weinig geld, wat niet altijd kan bij deze producten.” Baas kwam “precies op het juiste moment” in contact met lederwarenexpert Hans Both, die haar kennis liet maken met de Fair Trade leerindustrie. “Ik besloot om me op tassen te richten. De eerste My Paper Bag is toen gemaakt.”

Inmiddels verkoopt ze zo’n drieduizend tassen per maand. Ze worden – net als een boel andere duurzame producten – gemaakt in het Craft Resource Center (CRC) in India. “Op dit moment hebben we ongeveer honderd tassenmakers in dienst”, zegt Irani Sen. “Veel van hen hadden al ervaring voordat ze bij ons kwamen werken. Mensen zonder ervaring krijgen een trainingsprogramma.” Het salaris van de werknemers ligt boven het leefbaar inkomen.

Sen werkt nu al tien jaar samen met Baas, waardoor er een hechte vriendschap is ontstaan. Baas: “Irani was de eerste persoon met wie ik kon praten zonder woorden. Ze is een grote inspiratie voor mij. ‘Have faith’ is een belangrijke les die ik van haar leerde.” Sen: “We zijn in korte tijd snel gegroeid en dat ging met ups en downs. Maar we wilden het allebei zó graag. Dat hielp ons er doorheen.”

Duurzaam leer

Het leer van MYOMY draagt het keurmerk van The Leather Working Group. Dit keurmerk voor duurzaam leer stelt behoorlijk strenge eisen aan het looiproces, energieverbruik en veilige arbeidsomstandigheden in de fabriek. “Ze hebben een strikt en uitgebreid protocol. Het is niet makkelijk je aan al die regels te houden”, zegt Baas. Sen: “Voor duurzaamheid heb je enthousiasme nodig.”

Om van een dierenhuid een leren tas te kunnen maken, moet de huid geconserveerd worden met chemicaliën zoals chroomsulfaat; het zogenoemde ‘looien’. “Dan blijft het leer soepel”, zegt Sen. “Helemaal zonder chemicaliën kan het looien niet, maar we gebruiken er zo min mogelijk zodat het proces zo weinig mogelijk vervuilt.” Het looiproces vindt plaats onder veilige omstandigheden voor de werknemers. “Er komen geen chemicaliën vrij.”

Positive Icons
Afgelopen week startte MYOMY met de Positive Icon Campagne en challenge, gelanceerd door actrice Victoria Koblenko. Met de campagne wil het tassenmerk anderen inspireren. Onderdeel van de campagne is een foto-expositie, waarbij de verhalen van de makers en dragers van de tassen worden gedeeld. De foto hierboven komt uit die tentoonstelling.

Het leer is afkomstig van ‘retired animals’, buffels van lokale boerderijen. Baas: “Klanten bellen ons vaak op met de vraag of de dieren het goed hebben gehad. Dan zegt Irani altijd ‘What about the people?’ In sommige looierijen zijn de arbeidsomstandigheden zo slecht dat werknemers met hun voeten in de chemicaliën staan. Hun voeten worden dus gelooid, met ernstige huidaandoeningen als gevolg.” Volgens Baas en Sen komt er wel steeds meer bewustzijn in de leerindustrie. Sen: “Ook bij de grote merken. Die gaan steeds duurzamer te werk, maar er moet nog veel gebeuren.” Baas: “Consumenten zijn ook steeds bewuster. Vroeger hadden ze nog vaak het idee dat leer een natuurlijk en schoon product was, maar de leerindustrie kan heel vervuilend zijn. Dit besef begint nu langzaamaan te komen en wij proberen daar aan bij te dragen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons