Achtergrond

‘‘Zo gaat dat in Nederland’’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘‘Zo gaat dat in India’’, kopt de digitale versie van de Telegraaf deze week. Nieuwsgierig naar de veelbelovende titel, die mij ogenschijnlijk gaat verklappen hoe ‘het gaat’ in India, lees ik verder. Het blijkt de introductie voor een artikel en filmpje over een bus die in brand is gestoken, nadat de buschauffeur een fietser had aangereden. Volgens de populairste krant van Nederland joegen de dorpelingen de inzittenden wel eerst de bus uit (De Telegraaf, 2 oktober).

Wereldburgerschap
De berichtgeving over ‘de wereld’ in Nederland. Het is jarenlang overheidsbeleid geweest om ons bewuster te maken over de uitdagingen in het Zuiden en de (positieve) impact van ontwikkelingssamenwerking te tonen. Oxfam Novib tracht bijvoorbeeld met het E-motive programma de beeldvorming te veranderen van Nederlanders over ontwikkelingslanden, door succesvolle  oplossingen uit die landen te laten zien. En NCDO richt zich actief op de bevordering van mondiaal burgerschap in de Nederlandse maatschappij. ‘Nu de wereld steeds meer verweven, onderling afhankelijk en kwetsbaar wordt, zijn we gelijktijdig burgers van verschillende naties en van één wereld waar het lokale en het mondiale verbonden zijn (NCDO)’. Zo informeert het magazine SamSam kinderen op de basisschool al over leeftijdsgenoten op andere continenten.

Makkelijk scoren
Terug naar India. De grootste democratie van de wereld heeft een economische groei van 8.6 procent. Als voormalig inwoner van deze grootmacht herinner ik mij vooral de surrealistische mengelmoes van eeuwenoude tradities, urbane chaos  en landelijke rust. Brandende bussen heb ik niet dagelijks gezien. De doorsnee Indiër zal ook zeker niet wakker liggen van de suggestieve berichtgeving in Nederlandse ochtendkranten. Wellicht zouden wij dat wel moeten doen. Recentelijk is er discussie ontstaan over de rol van de media bij de verkiezingen en het Facebookfeestje in Haren. Een volgend discussiepunt zou zijn of we van media een bepaalde nuance mogen verwachten bij hun informatieverstrekking. De grootste krant van Nederland prefereerde met dit bewuste stuk het makkelijke scoren boven wereldburgerschap. ‘Zo gaat dat in Nederland.’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons