Achtergrond

Zitten de Syrische rebellen achter het bloedbad in El-Minya?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vrijdag 26 mei opnieuw een afschuwelijk bloedbad onder Egyptische christenen: een konvooi van koptische bedevaartgangers was op weg naar een klooster toen het door militairen tot stilstand werd gebracht en onder vuur werd genomen. Wie zit er achter deze aanslag? 

“De aanslag was op een bus gericht die christenen vervoerde, vooral kinderen. Ze waren op weg naar het Sint Samuel klooster in Magaga, in de El-Minya provincie. Een mini bus met arbeiders was ook naar het klooster op weg”, vertelt Mina Thabet, Koptisch activist, en onderzoeker voor het Egyptian Commission for Freedom and Rights (ECFR).

De bus werd gestopt door een groep gemaskerde militanten die volgens ooggetuigen iedereen lieten uitstappen en vervolgens het vuur openden.

Een veertienjarige jongen overleefde de aanslag en was te gast in een Egyptische TV show: “Ze vroegen iedereen om zijn of haar identiteitsbewijs te laten zien. Ze bekeken het (om te zien of iemand christen of moslim was) en lieten iedereen uitstappen en schoten hen neer.”

 

 

Een vrouw die het bloedbad overleefde spreekt vlak na de aanslag met een Egyptische krant. Met hoeveel waren jullie? “41.” Wat droegen ze (de terroristen)? “Kleding van het leger”, antwoordt ze.

 

 

Overlevenden vertellen in Egyptische media dat hen werd gevraagd of ze moslims waren of niet en of ze zich naar de islam wilden bekeren. De passagiers weigerden.

Een bekende Egyptische blogster, Zeinobia, twitterde na de aanslag: “Zonder enige bescherming gaat die bus de Westelijke woestijn in, richting een klooster in ‘the middle of nowhere’. En dat ondanks de dreiging. #fail.”

IS tegen christenen in Egypte
Het is niet de eerste keer dat christenen in Egypte het doelwit zijn van een aanslag. In december kwamen 29 Kopten om bij een aanslag op de kathedraal in Cairo, begin dit jaar werden 7 Kopten gedood bij aanslagen in El-Arish, in het noorden van de Sinaï. En op Palmzondag werden twee kerken tegelijk aangevallen: in Tanta en in Alexandrië. Daarbij kwamen 49 Kopten om. Het dodental van de aanslag in de provincie El-Minya is opgelopen tot 30 volgens de Egyptische nieuwssite Al-Ahram Online.

 

 

Recente aanslagen op Kopten
“IS bracht in februari een video uit waarin ze Kopten in Egypte bedreigden. Ik denk dat de zaken in de Sinaï niet goed gingen, qua militaire overwinningen voor IS en dat ze daarom naar terroristische activiteiten zijn teruggekeerd”, zegt Wael Eskander, journalist en Koptisch activist.

De provincie El-Minya heeft veel sektarische aanslagen gezien de afgelopen jaren, als reactie op het bloedbad op het Rabaa al-Adawiya plein in Cairo, waar op een dag in 2013 minstens 816 moslims werden gedood. Velen van hen kwamen uit de provincie El-Minya. Diezelfde dag nog werden kerken als reactie in brand gestoken of geplunderd. Het is vaak een combinatie tussen Islamitische daders en criminelen die hun kans zien om eeuwenoude iconen te plunderen, vertelden Koptische priesters ter plekke destijds.

“Syrische rebellen uit Aleppo zitten erachter”
In zijn toespraak tot het volk suggereerde al-Sisi dat Syrische rebellen uit Aleppo het op Egyptische Kopten hebben gemunt. Nadat 'hun zaak' sinds vijf of zes maanden in Syrië over is (al-Sisi doelt op de val van Aleppo in december) zijn ze naar de Sinaï en de Westelijke woestijn, het gebied tussen Egypte en Libië, gekomen zei hij.

De Egyptische president zei verder dat sinds twee jaar Egypte duizend auto’s uit Libië zou hebben onderschept, de afgelopen maanden alleen al driehonderd.

Al-Sisi deed zijn uitspraken zonder enig bewijs daarvoor aan te leveren. Hoe rebellen uit Aleppo in de Sinaï aan zijn gekomen legt hij ook niet uit.

De terroristen spraken Opper Egyptisch

‘Wat voor Arabisch accent spraken de militanten?’, vroeg ik aan Mina Thabet, van het bovengenoemde onderzoekinstituut ECFR. “De aanvallers hadden een Opper Egyptisch (Zuid-Egyptisch) accent”, aldus Thabet.

In het Opper Egyptisch spreek je een paar letters anders uit dan in het Caireens en de rest van Noord-Egypte. Het is makkelijk te herkennen. Daarmee wordt de suggestie van al-Sisi over Syrische rebellen onderuit gehaald.

Hier is de gehele toespraak van al-Sisi te horen:

 

 

Egypte bombardeert in Libië, maar niet IS
Alhoewel het Egypte maanden kostte om met een verklaring te komen wie het Russische toestel boven de Sinaï had neergehaald, wisten de autoriteiten nu blijkbaar binnen een dag waar de militanten hadden getraind: in Derna.

 

 

Het Egyptische regime voerde direct zes bombardementen uit op trainingskampen van de Mujahideen Shoura Raad, gelieerd aan al-Qaida. Een probleem. IS eiste de aanslag op en zei in een verklaring dat het “31 kruisvaarders had gedood”. De Mujahideen Shoura kwamen met een verklaring waarin ze zeiden niet achter de aanslag in El-Minya te zitten.

 

 

Inmiddels heeft Egypte meer bombardementen in Libië uitgevoerd.

 

 

Egypte bombardeert ook doelen in Zuid-Libië. Die doelen hebben volgens analisten niets met IS te maken, maar alles met het uitschakelen van tegenstanders van generaal Khaliefa Haftar. Haftar wil net als al-Sisi in Egypte graag de macht, over heel Libië. Egypte schendt trouwens al jaren het VN wapenembargo op Libië, door wapentransporten aan Haftar te leveren.

De Libische eenheidsregering heeft de Egyptische bombardementen veroordeeld en zegt dat het een aantasting is op de soevereiniteit van het land.

Nog meer bizarre uitspraken
En dan nog even dit: wanneer je Egyptische media van dichtbij volgt val je van de ene verbazing in de andere. Zo beweerde vrijdag een voormalige onderminister van Binnenlandse Zaken, Magdy al-Shahed, vrij snel na het bekend worden van het bloedbad in El-Minya, dat het terrorisme gefaald had in Egypte.

Egypte zegt al 6000 IS strijders te hebben gedood, maar…

Egyptische officials, van het leger en het ministerie van Binnenlandse Zaken, vertellen continu hoeveel terroristen ze hebben gedood. De Israëlische kwaliteitskrant Haaretz dook erin, en spreekt over “The Telling Gap Between the Number of ISIS Fighters in Egypt and How Many Egypt Said It Killed”. Ze telde de getallen op en kwamen tot 6000 gedode militanten. Terwijl specialisten het aantal IS-strijders in de Sinaï op ongeveer 1500 schatten.

Tot slot de analyse van een Koptische journalist:

“Al-Sisi zei dat Egypte een oorlog tegen terreur voert namens de hele wereld. Als je wilt begrijpen waarom hij dat zegt: hij wil de wereld ervan overtuigen dat zij Egypte nodig heeft om tegen terreur te vechten. Op die manier blijft het land meer internationale steun ontvangen.

Het is in het beste belang van het al-Sisi regime dat terroristische aanslagen de wereld angst aan blijven jagen en dat Egypte claimt het terrorisme te bestrijden. Als de wereld niet tegen terreur zou vechten zou de steun aan het al-Sisi regime afnemen.

Zijn toespraak is een reminder aan de wereld dat ondanks de censuur en de ernstige misdaden begaan door het Egyptische regime de wereld moet wegkijken. Want het heeft Egypte nodig om namens hen tegen terreur te vechten”, zegt Koptisch journalist en activist Wael Eskander.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons