Achtergrond

Zaterdag is de mooiste dag van de week: voetballen in Medellín, Colombia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is zaterdagochtend, half 10. Ik zit op de tribune en kijk uit over een voetbalveld. Elf jongens, gekleed in oranje tenues, staan in een kring en treffen hun laatste voorbereiding voor de wedstrijd kan beginnen: de yell. “Caminos! Caminos! Caminos!” De tegenstander heeft nog niet afgetrapt of één van de oranje spelers verovert de bal. In de eerste minuut staat het 1-0.

In Medellín, Colombia, is voetbal verreweg de populairste sport. Het is te zien aan de kroegen, waar altijd wel een voetbalwedstrijd wordt uitgezonden, of het nou de beladen Medellín derby is, de Champions League of de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap. Het is te zien aan de tientallen, zo niet honderden voetbalveldjes die in alle delen van de stad te vinden zijn. En het is te zien aan de dromerige blikken wanneer jongeren het hebben over de grote voetballers van nu, zoals Messi, Ronaldo en nu ook Colombia’s eigen Falcao. Vraag een kind wie hij zou willen zijn en het antwoord is Falcao. Voetbal is hier alles.

Ed Veldhuisen woont nu ruim zes jaar in Medellín. Met zijn Stichting Club Deportivo Straatkinderen Medellín (hier in Colombia bekend als Fundación Caminos) speelt hij in op de voetbalgekte die veel kinderen en jongeren in zijn greep houdt. Momenteel is er een team voor jongens tot en met vijftien jaar en een team voor jongens tot en met achttien jaar, maar de stichting wil uitbreiden met een team voor jongens tot en met dertien jaar, een team voor jongens tot en met negentien jaar en een meisjesteam. De teams opereren onder de naam La Naranja Mecánica, oftewel ‘De Oranje Machine’, zoals het Nederlandse voetbal in Latijns-Amerika bekend staat. Het voetbalproject is voornamelijk bedoeld voor kinderen in weeshuizen, waarvan een groot deel op straat heeft geleefd en ervaring heeft met bijvoorbeeld drugs en geweld.

Maar het is niet zomaar een potje voetballen. “Voorwaarde om mee te mogen doen is dat de kinderen goed hun best doen op school, goed gedrag vertonen in het tehuis waar ze wonen en anderen met respect behandelen.” Daarnaast is het project bedoeld om de kinderen te helpen bij hun ontwikkeling als personen. “Veel van deze kinderen hebben weinig zelfvertrouwen en geven snel op; wij proberen dit zelfvertrouwen aan te wakkeren, zowel op het veld als daarbuiten. Ook willen we ze verantwoordelijkheid bijbrengen en zorgen dat ze kwaliteiten ontwikkelen die hen later kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan. Een voorbeeld is het belang van het op tijd aanwezig zijn bij de trainingen en wedstrijden en altijd de volle honderd procent geven.”

Hoe graag de jongens voetballen is te zien wanneer Ed een oefenwedstrijd heeft geregeld op een zaterdagochtend om 7:00 uur. We hebben afgesproken bij de metro en terwijl ik de slaap nog uit mijn ogen wrijf, zie ik de jongens vol energie aan komen rennen. ‘Sommigen van die jongens wonen aan de rand van de stad en moeten om 5:00 uur hun bed uit om op tijd aanwezig te zijn,” legt Ed uit. “Maar dat is geen probleem. Ze willen zo graag!”

In december neemt de stichting beide teams mee naar Bogotá, om daar te trainen, vriendschappelijke wedstrijden te spelen en de stad te verkennen. Ed legt uit hoe belangrijk deze reis is voor de spelers: “Veel van deze kinderen kwamen voordat ze bij de stichting voetbalden niet verder dan de grenzen van hun eigen wijk. Wedstrijden in andere delen van de stad waren in het begin al een hele belevenis. Om met deze jongens een week naar de hoofdstad van hun land te gaan is dan ook een fantastische ervaring!”

Als mij één ding duidelijk is geworden in Medellín, dan is het wel dat de voetbaldromen hier geen grenzen kennen. Zaterdag is de mooiste dag van de week!

Naast het voetbalproject La Naranja Mecánica heeft de stichting verschillende culturele projecten opgezet: de muziekgroep Sararé, de straatkinderenkrant Entendámonos, de bibliotheek My Book Buddy en het recreatieve activiteitenproject Coco. Meer informatie over het werk van Stichting Club Deportivo Straatkinderen Medellín is te vinden op www.straatkinderenmedellin.com (Nederlands) en www.funcaminos.com (Spaans).

Ook is de stichting te volgen op Facebook:

https://www.facebook.com/straatkinderenmedellin? (Nederlands) en

https://www.facebook.com/funcaminos?fref=ts (Spaans)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons