Achtergrond

Zanger wordt Jihadi

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Syrische conflict haalt het extreme in mensen naar boven. Zo denken aspirant jihadisten er hun glorieus-spirituele slag te slaan, dan wel de gekoesterde martelaarsdood te sterven.

De opmerkelijkste deelnemer aan het conflict is de Libanese zanger Fadel Shaker. koning van het romantische lied. Voormalige koning van het romantische lied moet dat zijn, want met het uitbreken van de strijd om Syrië, heeft de zanger zijn carrière vaarwel gezegd en zich toegelegd op de slag om Damascus.

Shaker heeft de salafisten omarmd, zijn baard laten groeien en zijn glamoureuze, luxueuze artiestenleven ingeruild voor deze 'heilige strijd' die hij financieel wil steunen met de verkoop van zijn sjieke restaurant aan zee en luxueuze villa.

De wildste verhalen deden over hem de ronde en daarom gaf hij recent een interview: dat hij nog leefde, niet op het slagveld was en dat hij inderdaad met muziek was gestopt. Religieuze liederen zou hij nog wel zingen, maar voor nu was de strijd het belangrijkst. Met aanzienlijke baard en onverzorgd uiterlijk sprak hij vol passie en met een flinke teug vroomheid over de strijd tegen de crimineel Assad en haalde hij uit naar Hezbollah die hij de Partij van de Duivel noemde. Hezbollah steunt namelijk Assad.

Kort nadat hij het interview gaf waarin hij dit alles vertelde, werd er overigens in zijn villa ingebroken. De daders namen voor maar liefst een miljoen dollar aan inboedel mee. Altijd uitkijken wat je in interviews zegt over je huis, want voor je het weet, zien dieven hun kans.

De metamorfose van Shaker is indrukwekkend. Als Libanees is hij geheel opgegaan in de strijd die in het buurland woedt en die steeds vaker slachtoffers in Libanon zelf maakt.

Andere artiesten houden zich, begrijpelijk, op de vlakte. De Syrische acteur Abed Fahd werd onlangs gevraagd naar zijn mening over het conflict. 'Pardon?' was zijn antwoord. Na drie keer vragen en drie keer 'pardon' als antwoord, drong het tot de interviewer door dat Fahd geen standpunt ging innemen. En neem het hem eens kwalijk: een veilige mening is er niet. Sommige prominenten die zich voor of tegen het regime uitspraken, moesten dat bekopen met de dood of geweld tegen familieleden.

Ondertussen is er bekend dat ook dit jaar tijdens de Ramadan Syrische soapproducties zullen verschijnen. Een lichtpuntje in de hartverscheurende realiteit van alledag. Als de kunst een weg weet te vinden voort te bestaan, is er hoop voor de menselijkheid.
 

Foto: Gwenaël Piaser

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons