Achtergrond

Wordt de Sahel de nieuwe Hoorn van Afrika?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gaat de Sahel Somalië achterna? Die vraag stond centraal bij de eerste editie van Crisis Watch, 22 maart in Den Haag. 

 

Crisis Watch is een nieuw actualiteitenprogramma in het Haagse Humanity House over actuele rampen en conflicten. De eerste editie behandelde de dreigende hongersnood in de Sahel. Extreme droogte in de regio verpestte de oogst in 2011 en veroorzaakt enorme voedseltekorten voor miljoenen mensen. Hebben we dit niet eerder gezien? “De hulp in de Hoorn van Afrika vorig jaar kwam eigenlijk te laat op gang. In de Sahel gaat dat nu niet gebeuren. Daar gaan wíj vanavond voor zorgen”, aldus presentator Klaas Drupsteen.

Hans van der Hoogen, directeur noodhulp van Oxfam Novib, betoogde dat met name landen als Senegal, Mauritanië, Burkina Faso, Mali, Niger en Tsjaad getroffen zullen worden. “Het zijn erg arme landen waar een kleine schok in de voedselproductie grote effecten kan hebben.”
Maar waar komt die schok nu eigenlijk door? “Er is minder regen gevallen en met name minder regelmatige regen. En door het conflict in Libië zijn er veel migranten teruggekeerd die geen inkomen hebben, maar uiteraard wel gevoed moeten worden. De voedselprijzen zijn dus enorm gestegen”, aldus Van der Hoogen.
Madeleen Helmer van het Klimaatcentrum van Het Rode Kruis stelde dat het in de Sahel niet om een extreme droogte gaat, maar wel om droogte. Volgens haar moeten er meer Early Warning Systems komen. “We weten of het een droog of een nat seizoen wordt. Als men dat weet, kan men zich voorbereiden.” Van der Hoogen Het probleem met een Early Warning System is dat als je nog niet zeker weet of er een ramp plaats gaat vinden je geen voedselhulp in gaat kopen. Zeker niet met een beperkt noodhulpbudget.” Op het moment dat de ramp wel plaatsvindt is de voedselprijs gestegen en de noodhulp duurder. Op het moment dat de ramp niet plaatsvindt of in mindere mate heb je iets ingekocht waar je niets aan hebt. “Vergelijk het met de vaccinaties tegen de Mexicaanse griep die Klink een paar jaar terug bestelde. Nu was er kritiek omdat we ze niet nodig bleken te hebben. Maar als we ze wel nodig hadden gehad en hij had het niet op tijd gekocht was er ook kritiek geweest…”, verzuchtte Van den Hoogen. “We zitten met de SHO (red. de Samenwerkende Hulp Organisaties) nu ook met een dilemma. Moeten we nu een appeal starten? Ja, het is nodig. Maar de vraag is of je genoeg geld binnenkrijgt. Een actie opstarten kost namelijk ook geld.”

Er valt nog een hoop te verbeteren, meenden de panelleden. De campagnes en de communicatie naar de Nederlandse donoren kan beter. Maar ook de Early Warning Systems in de potentiële rampgebieden moeten efficiënter. En als je dan al weet wat er gaat gebeuren is het systeem van noodhulp niet altijd erop ingericht in een vroeg stadium te handelen. Toch is er in de loop der jaren wel wat veranderd. In 1992 begon de hulp pas op gang te komen toen de hongersnood al volop bezig was. Vorig jaar bij de Hoorn in Afrika begon de hulpverlening vlak vóór dat de ramp begon. Toch iets geleerd dus.
 

Foto (cc) Oxfam

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons