Achtergrond

Word geen fossiel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens schattingen van de Verenigde Naties leven we in 2050 met 9 miljard mensen op aarde (momenteel 7.3 miljard, red.). We weten nog niet hoe we iedereen dan van water, voedsel, energie en materialen kunnen voorzien. Het jaar 2050 lijkt misschien ver weg, maar dat valt best tegen.

Mart Lubben studeerde biologie en industriële ecologie. Hij is voorzitter van Studenten voor Morgen, het landelijke studentennetwerk voor een duurzame toekomst.

Iedereen herinnert zich nog het jaar 2000, inmiddels vijftien jaar geleden. We hebben nog tweeënhalf keer zoveel tijd om grote problemen op te lossen. Meer dan 90 procent van de energie die we momenteel gebruiken is eindig en fossiel (en ook windmolens worden van fossiele brandstoffen gemaakt). We hebben al 80 procent van het oorspronkelijke bos gekapt voor landbouw, en nog steeds is er een groeiend tekort aan grond en voedsel. We moeten dus iets veranderen.

Dinosauriërs
Hoewel mensen vaak naar de natuur verwijzen als voorbeeld van duurzaamheid, gaat ook in de natuur niet alles voor lange tijd mee. De dinosauriërs waren niet opgewassen tegen de enorme klimaatveranderingen in hun tijd. De sabeltandtijger, de reuzenluiaard van zes meter lang en de libellen van één meter groot zijn door de tijd heen ook uitgestorven.

Bestuur Studenten voor MorgenStudenten voor Morgen zoekt een nieuw bestuur!

Studeer je en wil je bijdragen aan een duurzame toekomst? Solliciteer dan uiterlijk donderdag 14 mei op één van de bestuursfuncties

Aanpassen
Maar er zijn ook soorten die bleven voortbestaan. De planten, dieren en ecosystemen die zich, grotendeels door toeval, aanpasten aan constant veranderende omstandigheden zijn er nog wel. De dolfijn zoals we die nu kennen was vroeger een landdier, en leefde daarvoor weer in de zee. Een familielid van dat in zee levende dier ontwikkelde zich tot reptiel, en is dat is nu een kip. Om te blijven voortbestaan, moet je je dus aanpassen aan je veranderende omgeving. Dat geldt niet alleen voor de natuur, maar ook voor mensen. We moeten zo snel en effectief mogelijk af van niet-duurzame praktijken.

Veranderen
We leven in een interessante tijd. Terwijl explosieve mondiale welvaarts- en bevolkingsgroei de druk op onze aarde vergroten, vindt er ongekende technologische ontwikkeling plaats en groeit sociale betrokkenheid. De beslissingen van onze generatie zijn van onbevattelijke invloed op het aardse leven; ook op onze eigen levens. Volgens mij is het aan jongeren om deze invloed te erkennen, om kansen te grijpen en om anderen te motiveren. Jongeren hebben in onze tijd een grotere invloed dan ooit. We hebben toegang tot meer informatie dan ooit en we moeten onszelf niet onderschatten. Durf dus te veranderen.

Deze column verscheen eerder, in andere vorm, op de website van de Duurzame Jonge 100 en op Duurzamestudent.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons