Achtergrond

Nederlander denkt bij WK aan meer dan voetbal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met een kleine twee weken te gaan voor het WK voetbal in Brazilië begint de oranjekoorts op gang te komen. De Nederlandse supermarkten en reclameblokken stromen weer vol met oranje acties, van sambaballen tot juichpakken. In Brazilië zelf blijkt niet iedereen even enthousiast. De bevolking stelt daar de vraag waarom er wordt geïnvesteerd in de organisatie van een WK en Olympische Spelen (in 2016), terwijl er zo’n groot verschil tussen arm en rijk bestaat in Brazilië. Ook op andere gebieden is het WK in Brazilië omstreden; zo vond bij de bouw van het stadion in Sao Paulo eind maart het achtste dodelijke arbeidsongeval  in de WK-voorbereiding van Brazilië plaats. Evenals in het voetbal lijkt de WK-organisatie winnaars en verliezers te kennen.

NCDO Onderzoek zocht uit hoe Nederlanders denken over het WK in Brazilië, over arbeidsrechten, over toewijzingsprocedures van de FIFA en over de verantwoordelijkheid van sponsors en sporters. Vertrouwen zij de grote sportkoepels? En is voetbal volgens Nederlanders een vorm van armoedebestrijding? Lees het volledige onderzoek hier: Nederlanders en het WK voetbal

De NCDO onderzoeksgroep zocht uit wat Nederlanders vinden over dit onderwerp. En wat blijkt; sport staat voor veel Nederlanders op nummer 1, maar dit betekent niet dat er geen verantwoordelijk gedrag van sportfederaties, sponsoren en sporters wordt verwacht. Zo vinden Nederlanders massaal (74%) dat  mensenrechten door de verantwoordelijke organisaties moeten worden meegenomen bij de locatiekeuze. Ook rekening houden met de lokale economie en arbeidsomstandighedenvinden Nederlanders belangrijk. Het vertrouwen van de Nederlanders in de sportkoepels is gemiddeld laag. Ook vindt een ruime meerderheid (79%) dat FIFA en internationale sponsoren gewoon belasting moeten betalen in het land waar het WK wordt georganiseerd. Veel Nederlanders zijn er van overtuigd dat het WK alleen voordeel oplevert voor de rijken, en Brazilië beter had kunnen investeren in armoedebestrijding dan in de bouw van stadions. Voetballers als Robin van Persie en oud-voetballer Pierre van Hooijdonk laten hun  maatschappelijke betrokkenheid duidelijk zien.  Nederlanders geven aan  dat zij van voetballers verantwoordelijkheid verwachten en het WK als een kans te zien om aandacht te vragen voor armoede. Nederlanders kijken bij het WK dus verder dan voetbal en hebben ook oog voor de kansen die een WK kan bieden om de kloof tussen rijk en arm in Brazilië te verkleinen!

Lees meer op: www.ncdo.nl/wk

The executive summary is available in english

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons