Achtergrond

Winnaar Bright Minds Challenge maakt batterijen schoner

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Lithium winnen met behulp van zonne-energie. Dat is wat de Argentijn Ernesto Julio Calvo doet met zijn project Inquimae. Vandaag won hij er de Bight Minds Challenge mee, een wedstrijd voor goede businessplannen met zonne-energie, georganiseerd door DSM.

Of, en hoe snel we een transitie gaan maken naar 100 procent duurzame energieopwekking, is afhankelijk van batterijen. Aangezien zonne- en windenergie niet altijd beschikbaar zijn, zullen we energie in grote hoeveelheden moeten opslaan in batterijen. Om die batterijen te maken is lithium nodig, een metaal dat met name in Latijns Amerika gewonnen wordt.

De winning van lithium gebeurt nu op een manier die niet milieuvriendelijk is en erg lang duurt. “Het is een proces waarbij grote gebieden worden achtergelaten met een watertekort en een boel chemisch afval,” zegt Calvo tegen OneWorld.

Dit is wat ik wil achterlaten voor mijn regio en voor de wereld

Calvo ontwikkelde een elektrochemische methode op zonne-energie om sneller en schoner lithium te gaan opwekken. “Tesla ontwikkeld nu ‘powerwalls’, enorme batterijen die enorm gaan helpen in de opslag van zonne-energie. Maar dan heb je ook enorme hoeveelheden lithium nodig. Lithium is niet schaars, maar de winning ervan mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid in grote delen van Latijns-Amerika. Dit project is wat ik wil achterlaten voor mijn regio en voor de wereld. Ik ben trots dat ik dit mijn met wetenschappelijke achtergrond kan bijdragen”, zegt Calvo.

Met het winnen van de Bright Minds Challenge ontvangt Calvo steun van DSM om zijn idee op te schalen. “We organiseren deze wedstrijd om wereldwijd de beste ideeën samen te brengen om naar een 100 procent duurzame toekomst te gaan”, zegt Rob van Leen, Hoof Innovatie bij DSM. “De grote uitdaging is een goede combinatie van zonne-energie en opslag. Daar hebben we in deze challenge op gefocust.”

De andere finalisten hadden oplossingen bedacht om Afrikaanse huishoudens van zonne-energie te voorzien en om gehoorapparaten van mensen in ontwikkelingslanden met zon op te laden. “Met deze wedstrijd creëren we een wereldwijde beweging voor slimme toepassingen voor een betere toekomst”, zegt Van Leen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons