Achtergrond

“Wij lijden onder jullie crisis”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Heal the world, make it a better place. Op een bijeenkomst van de Verenigde Naties hebben politici meestal geen Michael Jackson nodig voor mooie verbeter-de-wereld-vergezichten: “Samen gaan we werken aan minder armoede, beter onderwijs, een groenere maatschappij.” Maar wie zal dat betalen? En wie op het wereldtoneel misdraagt zich? Weinig leiders die met een vinger durven te wijzen. Maar in september waren er toch een aantal eigenwijze politici die hun tanden lieten zien.

Zo was daar Dilma Rousseff, president van Brazilië, die flink in de aanval ging over de spionage praktijken van de Verenigde Staten. “Wat we hier voor ons hebben is een ernstig geval van schending van de mensenrechten en burgerrechten, een geval van een invasie en beroving van vertrouwelijke geheime informatie, die commerciële activiteiten betreft”, zei de president in haar speech tijdens de Algemene Vergadering van de VN.

Lees verder: Braziliaanse president geeft VS ervan langs

Een andere bijzondere bijdrage die verder weinig aandacht kreeg kwam van Donald Ramotar, President van Guyana. Hij sprak over de ongelijkheid van het wereldwijde financiële- en handelssysteem. Ramotar uitte bijvoorbeeld zijn zorgen over de financiële crisis en het gebrek aan concrete actie en regulering door het Westen:

“Ik zou graag willen wijzen op het internationale financiële systeem. We beginnen nog maar net te herstellen van de grootste financiële crisis ter wereld sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar het lijkt alsof er niks wordt gedaan om er zeker van te zijn dat we niet teruggaan naar een zelfde crisis in de toekomst. Er wordt te weinig gereguleerd. En hoewel wij, in de Caribbean,  niet verantwoordelijk zijn voor het feit dat de crisis is ontstaan, hebben we er enorm onder geleden. Veel landen om ons heen lijden enorm door de effecten van de internationale financiële en economische crisis. Tenzij betere regels worden ingevoerd, denk ik dat het effect op ons zal blijven hebben. De crisis brengt de vooruitgang die we hebben gemaakt in gevaar.”

En daar hield hij het niet bij. Ramotar eiste ook een eerlijke positie voor ontwikkelingslanden in het proces van internationale handel:

“Het lijkt erop dat het handelssysteem oneerlijk is ten opzichte van de ontwikkelingslanden. Wij kunnen nauwelijks een plek vinden aan tafel om de zaken te bespreken die ons aangaan. Om een voorbeeld te geven: slechts een kleine verandering in het handelssysteem heeft Guyana al 45 miljoen gekost. Het handelssysteem is ongelijkwaardig.”

Tenslotte durfde hij het aan de bevoorrechte positie van de westerse agrarische sector aan te kaarten.

“De kwestie voedselzekerheid is essentieel voor het gevecht tegen armoede en voor goede voeding. Maar onze boeren lijden onder de enorme subsidies die boeren in de ontwikkelde landen, in Noord-Amerika en Europa, ontvangen. Ons volk blijft daardoor arm.” 

Foto: scazon.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons