Achtergrond

Wie heeft het gedaan: de vluchtelingen, de islam, of toch de media?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vanavond in debat met elkaar: wegkijkers tegenover benoemers, moslimknuffelaars met islambashers, tijdens het OneWorld mediacafé 'Hoe halal zijn de Nederlandse media'?

Beeldvorming van de islam in de media

 

OneWorld mediacafé

 

Kom vanavond naar het debat 'Hoe Halal zijn de Hollandse media?' Vanaf 20.00 uur in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. 

 

 

 

Wie heeft het gedaan? De whodunit die Keulen heet, is nog verre van opgelost. Bijna vier weken na dato is het daderprofiel wel aangescherpt, maar zijn de aanranders zeker nog niet allemaal bekend. Het aantal verdachten houdt in de verste verte nog geen gelijke tred met het aantal aangiftes van aanranding. En wie precies verantwoordelijk zijn, blijft ook nog in nevelen gehuld. ‘Noord-Afrikanen’, waarvan een aantal asielzoekers, zo luiden de laatste berichten. Er lijkt een nieuwe migrantenstroom op gang te zijn gekomen, verklaarde plotsklaps Frans Timmermans. Noord-Afrikanen, vooral Marokkanen, die in het kielzog van de vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en Irak naar Europa komen om hier hun boterham te verdienen in de criminele sector.

Twee kampen

Naast de – vrij summiere – berichtgeving over de gepleegde feiten en de verdachten is er een duizelingwekkende stroom aan reportages, achtergrondartikelen, analyses en vooral heel veel columns en opiniestukken op gang gekomen. Om het overzichtelijk te houden wordt het debat vaak ingedeeld in twee kampen: dat van de politiek-correcte ‘wegkijkers’ en de ‘benoemers’, ook wel 'haatzaaiers' genoemd. De wegkijkers zijn veelal in linkse hoek te vinden. Het waren de progressieve kranten die in eerste instantie zwegen over de aanrandingen, en die ze toen ze bekend werden in breder verband gingen plaatsen: schandalig wat er in Keulen gebeurde, maar ook bij de Oktoberfeesten kunnen mannen hun handen niet thuis houden. De benoemers zijn zij die zeggen voor links ‘ongemakkelijke’ waarheden te verkondigen: dat het moslims waren die voor de aanrandingen verantwoordelijk zijn en dat een belangrijk deel van hen asielzoekers is. En dat het seksueel geweld alles te maken heeft met het verwrongen vrouwbeeld in de islam en de cultuur van de Maghreb-landen.

Het debat wordt vaak ingedeeld in wegkijkers versus benoemers – moslimknuffelaars versus islambashers

De ‘wegkijkers’ zitten na Keulen in het defensief, en worstelen daar enorm mee, zoals 'verstandig progressief mens' Wouter Bos in zijn column laat zien. Kijk uit dat je het probleem niet zo zeer verbreedt dat het niet meer bestaat, waarschuwt hij. De benoemers lijken te triomferen: eindelijk is iedereen gedwongen te erkennen wat zij al jaren beweren.

Maar daar laat het andere kamp het niet bij zitten. Met evenveel recht, zeggen ze, kun je beweren dat de media een karikatuur van de islam maken, en 'de' islam verantwoordelijk stellen voor allerlei wandaden (zelfmoordaanslagen in Parijs, aanrandingen in Keulen) die Mohammed nooit gewild zou hebben. Onderzoeker Aalt Smienk, die het OneWorld-debat morgen opent, constateert dat de berichtgeving over moslims na nine eleven gekanteld is naar eentje die de nadruk legt op verschillen en uitsluiting – terwijl het in de media daarvoor vooral over integratie ging. Dagblad Trouw ging vorige week zo ver te suggereren dat de media angstgevoelens bij burgers aanwakkeren. Over vluchtelingen, niet over moslims – maar die twee groepen zijn in het huidige debat lastig te scheiden.

Ons doel

Wat wil OneWorld vanavond bereiken? Echte wegkijkers hebben we in het OneWorld-debat niet aan tafel. Wel journalisten met kennis van en achtergrond in de islam (Brahim Bourzik en Raja Felgata) en erkende benoemers als Jan Dijkgraaf en de jonge Vlaamse filosoof Maarten Boudry die maandag in NRC Next nog van leer trok tegen de wafelijzermoraal van links Vlaanderen: als je wilt praten over problemen met de islam, met de Arabische cultuur of met allochtonen, moet dan ook meteen bereid zijn de problemen in de Europese cultuur, het Westen en het christendom mee te nemen.

We hadden het debat gezellig onder elkaar kunnen houden: Gutmenschen die het goed voor hebben met de wereld, die dol zijn op vreemde invloeden, en die vluchtelingen een warm welkom bereiden. En dan samen kunnen klagen over de islam-bashers die ruim baan krijgen in de media. Andersom zullen Jan Roos en Annabel Nanninga ook eerder met elkaar in gesprek gaan, dan met – pakweg – de redactie van opiniesite Joop.nl.

Wij vonden het beter om wegkijkers en benoemers, 'moslimknuffelaars' en 'islambashers', bij elkaar aan tafel te zetten. Want elkaar bevestigen in ieders eigen kampje helpt het land niet vooruit – en het is vooral verschrikkelijk saai.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons