Achtergrond

Wie heeft er nog respect?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Woest was de Egyptische minister van lokale ontwikkeling, Ahmed Zaki Abdien. Hij vond de presentatrice van On TV zo respectloos dat hij live tijdens een televisiegesprek boos de verbinding verbrak.

Wat was het probleem? De regering had aangekondigd de openingstijden van winkels en cafés in te perken. Volgens sommige berichten was dit om de chaos op de straat terug te dringen (overal kraampjes en stalletjes) die is ontstaan na het vertrek van de afgezette president Moubarak, volgens anderen om te besparen op energiekosten. De maatregel, die 1 december aanstaande in moet gaan, leidde tot veel protest: van winkeliers, die minder omzet zouden draaien en van werknemers die hun baan in gevaar zagen, want minder lange openingstijden betekent ook minder werkuren voor hen.

Wie wel eens in Egypte is geweest, weet dat er geen gereguleerde openingstijden zijn: zelfs om vier 's nachts staan mensen nog te vissen en anderen hun waar te verhandelen. Egyptenaren, zo argumenteren de tegenstanders van de wet, gaan wanneer ze maar willen naar het café of de winkels, dat is onderdeel van de cultuur.

De presentatrice noemde bezwaren van de ondernemers en vroeg de minister om een reactie. Onderwijl noemde ze wat van de argumenten op die de tegenstanders van het voorstel gebruikten, waaronder dat ze de vernieling in worden geholpen en hen het brood uit de mond zou worden gestoten.

Dit viel verkeerd bij de minister die fel van leer trok tegen de presentatrice: waarom ze een verkeerd beeld gaf van de maatregel en hoe ze het in haar hoofd haalde te beweren dat mensen de vernieling in werden geholpen. De presentatrice kreeg niet de kans uit te leggen dat het niet haar woorden waren, maar die van betrokkenen.

De minister betichtte haar van gebrek aan respect en hing op. De presentatrice was verbijsterd en vroeg zich hardop af of ze zich moest verontschuldigen voor haar vraag of voor zijn reactie tegenover het publiek en dat hij beter uitleg kon geven over de maatregel dan reageren op de manier zoals hij deed.

Het fragment op YouTube is inmiddels ruim 400.000 keer bekeken en wordt door mensen in de Arabische landen naar elkaar gestuurd.

Terwijl het Westen met argusogen de Moslimbroederschap volgt uit angst voor een shariastaat, maken de Moslimbroeders zich impopulair met dergelijke, doordeweekse beslissingen die de gewone man en vrouw in de portemonnee raken.

Aan het einde van de dag weegt de portemonnee het zwaarst, niet de hogere waarden als 'zeden' of 'behoud van normen' waar iedereen mee schermt. En temidden van alle chaos en problemen, is in ieder geval één ding duidelijk: respect voor en onderdanigheid naar het gezag, is niet meer vanzelfsprekend.

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons