Achtergrond

Wereldzeilers op de bres voor het koraal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Onder het motto ‘Care For the Ocean’ zeilden Florian Dirkse en Arjen van Eijk met zijn tweeën in bijna twee jaar de wereld rond om aandacht te vragen voor de bedreiging van de wereldzeeën. In eerste instantie was de reis een jongensdroom, maar gaandeweg besloten de twee om  een educatieve documentaire te maken over  de problemen waar oceanen mee te maken hebben. Een van deze problemen is het massatoerisme.

sion 1.00
Afvalverteerbord, Foto: Florian Dirkse

"De gevolgen van massatoerisme zie je vooral op plekken waar veel gedoken wordt," aldus Dirkse. "Een voorbeeld is het Thaise eiland waar de film ‘The Beach’ is opgenomen. Sinds die film gaan mensen daar massaal naartoe. Op het eiland zelf probeert men vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen. Er staan bijvoorbeeld borden met hoe lang het duurt voordat afval wordt afgebroken, maar onder water zijn de gevolgen van massatoerisme goed zichtbaar. Snorkelaars raken het koraalrif aan waardoor dit helemaal kapot gaat.

Als je het koraal vergelijkt met gebieden die meer afgelegen zijn, zie je dat er een groot verschil is." Dirkse was dan ook blij als hij de toeristische gebieden weer had verlaten: "De afgelegen gebieden zijn veel bijzonderder."

De reis
Florian Dirkse en Arjen van Eijk hebben in twintig maanden een reis om de wereld gemaakt. Ze hebben in totaal 25.000 zeemijl afgelegd, oftewel 46.300 kilometer. Tijdens hun reis hebben ze 26 landen aangedaan. Hun doel was mensen bewust te maken van de gevaren waar de oceanen mee te maken hebben: vervuiling, visserij en toerisme. De reis is vastgelegd in de 8-delige serie ‘Zee, Zout en Zeilen’ die door de Avro is uitgezonden. Hun avonturen zijn ook vastgelegd in het boek ‘The Green Miles’.

arjen en florian
Florian (l) en Arjen (r) Foto: Florian Dirkse

Lokale bevolking
De lokale bevolking is zich vaak niet bewust van de gevolgen van hun eigen gewoontes. "Eilandbewoners raken ook koraalriffen aan en weten vaak zelf niet wat ze moeten doen met hun afval. Meestal verbranden ze het of het wordt begraven of in zee gegooid. Als ze zelf niet eens weten wat ze moeten doen voor het behoud van de natuur kunnen ze toeristen ook niet voorlichten."

Bescherming
Gelukkig zagen de twee wereldzeilers ook plekken waar wel rekening met het milieu wordt gehouden: "Op Bonaire doen ze het heel goed. Daar wordt het rif beschermd. Mensen die willen duiken krijgen van te voren instructies en ze moeten handschoenen dragen waardoor ze het koraal minder snel aanraken. Het geld dat de bewoners verdienen  aan het duiken wordt gebruikt om voor de natuur te zorgen." Op de Galapagos-eilanden worden ook al maatregelen getroffen: "Het aantal bezoekers is bijvoorbeeld gelimiteerd. Zij hebben daar dan ook geen last van zwaar massatoerisme, maar  evengoed komen er veel te veel mensen."

Eigen verantwoordelijkheid
Veel Nederlanders weten door reisprogramma’s dat het slecht gaat met de natuur, maar als ze zelf eenmaal op die plekken zijn doen ze niets met die informatie. "Ze gaan bijvoorbeeld liever naar een goedkoop hotel dan naar een ecohotel." Dirkse vindt dan ook dat vakantiegangers bewuster en respectvoller met de natuur moeten omgaan. "Raak dus geen koraalriffen aan en ga bij een duurzaam restaurant eten als die beschikbaar is. In het buitenland is het moeilijk om duurzame vis op de menukaart te vinden, maar als het er is bestel dan ook die vis. In Nederland is het Marine Stewardship Council, dat opkomt voor duurzame visserij, al enigszins bekend. Op hun website hebben ze lijsten met duurzame winkels en restaurants gepubliceerd. Hopelijk gebeurt dit in de toekomst ook in het buitenland," aldus Dirkse.

 Bekijk hier de trailer van de documentaire ‘Zee, zout en zeilen’

THE GREEN MILES from Marco Verhagen on Vimeo.

 Foto boven: Koraal, (cc) Richard Ling

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons