De Amerikaanse studio Periscopic publiceerde een datavisualisatie van de top 25 terreurorganisaties die tussen 1970 en 2013 samen verantwoordelijk zijn voor de meeste doden, de meeste gewonden en de meeste aanslagen.

Enkele bevindingen:

 • De 25 genoemde groepen vormen nog geen één procent van het totaal aantal terreurorganisaties, maar zijn verantwoordelijk voor meer dan een kwart van het totaal aantal incidenten.
   
 • IS(IS) is relatief kort actief, maar heeft het meeste bloed vergoten. In 2013 kwamen er naar schatting 1867 mensen het leven door het toedoen van de religieuze terreurgroep.     
   
 • De groep met de grootste geografische spreiding is het uit Libanon afkomstige Hezbollah, verantwoordelijk voor terroristische activiteiten in 17 landen.
   
 • De ETA, afkomstig uit Spanje, is de langst actieve groep, maar heeft in verhouding weinig slachtoffers gemaakt.
   
 • De 25 terreurorganisaties waren actief in 73 landen. Hiervan is Frankrijk het land dat als doelwit gekozen werd door de meeste groepen. Zo waren Al-Qaida, ETA, Hezbollah,  IRA  en de PKK actief  in het land.  

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief