Achtergrond

Wel een smartphone, geen wc

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Ghana duiken mooie auto’s en kekke mobieltjes steeds vaker op in het straatbeeld. Maar een schone wc is nog steeds ver te zoeken. Nederland stelt 100 miljoen beschikbaar om daar wat aan te doen.

Flats en snelwegen
Het gaat goed in Ghana. Mede dankzij de olie was het West-Afrikaanse land in 2011 de snelst groeiende economie (14%) ter wereld. Of het z’n koppositie in 2012 bestendigt, moet nog blijken, maar de vooruitzichten zijn gunstig. In de hoofdstad Accra verrijzen appartementencomplexen die luxe en comfort beloven voor yuppen die willen relaxen na een drukke dag op kantoor.

Dankzij een miljardenlening van China worden wegen verbreed en de hoogte in gewerkt, zodat het woon- & werkverkeer straks niet meer ’s ochtends een sluiproute hoeft te nemen door het beschermde kustgebied. Banken bieden leningen om je droomauto aan te schaffen, en dat regel je gewoon via je smartphone. Kortom, het ziet er goed uit in Ghana.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”5793″,”attributes”:{“style”:”width: 260px; height: 193px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]Gat in de grond
Totdat je naar de wc moet. Want in Ghana voldoet minder dan een van de zes wc’s aan de eisen van een hygiënisch verantwoord toilet. Dat betekent dat 85% van de Ghanezen nog steeds z’n behoefte doet op een gat in de grond, in de buitenlucht, in een pan of emmer, in een plastic zakje. Daar is nog geen app of lening voor gevonden. 

Investeren in water
“Ghana is goed bezig met de millenniumdoelen, maar millenniumdoel zeven, water en sanitaire voorzieningen, blijft achter”, meldde vice-president John Dramani Mahama in een onderhoud met Ben Knapen afgelopen dinsdag. De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken is deze week in Ghana en Benin om te bekijken hoe hij zijn nieuwe waterbeleid het beste in praktijk kan brengen. Voordat hij maandagmiddag op het vliegtuig stapte, stuurde hij daarover een brief naar de Kamer. De staatssecretaris wil meer samenwerken met bedrijven en maatschappelijke organisaties, investeren in kennis en de focus leggen op efficient watergebruik in de landbouw, delta’s en stroomgebieden en drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Voor Ghana pakt dit alvast goed uit. De komende vijf jaar stelt Nederland 100 miljoen euro ter beschikking voor drinkwater en sanitaire voorzieningen. Vice-president Mahama: “We zijn blij dat Ghana op de Nederlandse lijst is gebleven. De bijdrage is zeer welkom. We hebben de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt met drinkwater op het platteland, maar op het gebied van sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater in de stad is nog veel te doen.”

Foto Ghanees toilet: (cc) sustainable sanitation

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons