Achtergrond

Weet wat je eet!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘Sustainable’. We hadden er nog nooit van gehoord, maar na een bezoek aan wereldstad San Francisco kunnen we er niet meer omheen. En dat is eigenlijk maar goed ook! Fairfood, een organisatie die zich hard maakt voor verantwoord eten, heeft ons een week lang op pad gestuurd naar verschillende bedrijven in en rond de West-Amerikaanse stad.

Verantwoord eten
Het begon met een voortreffelijke lunch. Pizza, salade, sandwich, wijn. Stuk voor stuk ‘sustainable’. Oftewel verantwoord gemaakt. Dus lief voor mens, dier en milieu.

De belangrijkste les: weet waar je eten vandaan komt. Want pas dan kun je nagaan of het verantwoord gemaakt is. Weet jij zeker dat het niet kleine kinderhandjes waren die jouw groente geplukt hebben? En dat er niet 1.000 vlinders, lieveheersbeestjes en bijen zijn gestorven voordat jij dit kon wijntje drinken? En of de koe, varken of kip die je nu eet echt een fijn leven heeft gehad? Of het nou op het etiket staat of je kent de boer persoonlijk: weet wat je eet!

Fastfood alternatieven
Amerika staat bekend om de fastfoodketens en je kan er maar moeilijk omheen. Maar petje af voor wereldstad San Francisco. Want hier is een grote en nog groeiende groep mensen die zich hard maakt voor een beter leven. Wij bezochten verschillende initiatieven.

Bijvoorbeeld aquarium, een ontzettend toeristische attractie. Toen de vissen gevoerd werden, kregen wij een lesje over welke vis je het beste wel of niet kunt eten, thuis of in een restaurant. Uiteraard vrij veel informatie om te onthouden en daarom kreeg je een ‘fishcard’ mee om het thuis nog even na te lezen.

Een ander uitstapje dat we maakten was naar een wijnproeverij. Wederom vooral bezocht door toeristen. De les hier was hoe wijn milieu- en diervriendelijk gemaakt kan worden. Alle afval werd gerecycled en insecten bestreden elkaar in plaats van met vergif.

Ook een ontzettend goed initiatief: een moestuin midden in San Francisco. Een stuk snelweg dat na een grote aardbeving is ingestort, is nu een groene oase midden in de stad. Mensen helpen vrijwillig en krijgen in ruil zelfgeteelde groente, fruit en kruiden mee naar huis.

Als afsluiter namen we een kijkje in de keuken van een cateringtruck. Ongeveer dertig trucks komen elke week bij elkaar op een pleintje. En onder het genot van een heerlijke muziekje kan men overal ‘sustainable’ eten halen. Verantwoord, maar toch vooral ook heel lekker!

Ruut van der Beele en Maranka Pool zijn de winnaars van het project 6x6x6 op reis, waarbij zes teams naar zes continenten reisden om aandacht te vragen voor zes goede doelen.

Lees volgende week het verhaal van Lapenna Holzmeister en Joni Bais die de goudmijnen in Colombia bezochten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons