Achtergrond

De week van Went in tweets #181

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 127 tweets van deze week zijn dit de 25 (re)tweets die je niet mag missen. De volgende aflevering van dit blog verschijnt op 10 januari 2018.

Dear Santa

https://twitter.com/_youhadonejob1/status/940226607565983745

Bron: twitter.com

Hoe gaat het met ons?

Een interessant rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de sociale staat van Nederland, waar veel aandacht aan is besteed in de media en het laatste woord nog niet over gezegd is.

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Globalisering overkomt ons niet

Opnieuw een uitstekend artikel van Dani Rodrik over globalisering. Zie ook de artikelen die ik daar recent over schreef voor de tijdschriften van de wetenschappelijke bureaus van het CDA en de PvdA op mijn website.

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Mondiale ongelijkheid

Bron: twitter.com

https://twitter.com/gabriel_zucman/status/941297168052310017

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Verslavende app

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Het einde van de democratie?

De democratie gaat er aan, en als we niet uitkijken keren we terug naar de barre jaren 1930. Zulke waarschuwingen klinken geregeld, maar daar gelooft historicus David Runciman niets van. De argumenten die hij daarvoor heeft, zet hij uiteen in een presentatie waar een podcast van gemaakt is, waar ons voormalige WRR-raadslid Gerard de Vries me op wees. Zeer toegankelijk en interessant imho. En lees dan ook gelijk Anthony Barnett even.

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Brede welvaart en de donuteconomie

Kate Raworth komt in januari naar ons land om haar Donuteconomie onder de aandacht te brengen. Het boek is nu ook in het Nederlands te koop, en Kate gaat zo’n tien keer optreden. Een van die bijeenkomsten wordt georganiseerd door het ministerie van EZK. Daar werd 12 jaar geleden ook een sessie georganiseerd met Richard Layard, die zich in zijn boek “Happiness” keert tegen een te grote fixatie op groei en het bbp. Ik werkte toen bij de Algemene Rekenkamer en zat in de volle aula van EZ om dat mee te maken. Zijn verhaal bracht in mijn herinnering een kleine schok teweeg onder de op groeimaximalisatie geconditioneerde EZ-ers. Ik ben benieuwd hoe het Kate Raworth vergaat.

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Don't believe the hypes…

Het interview van de week stond wat mij betreft in het FD. Een aanrader, als antidote tegen te veel vertrouwen in reclamepraatjes van verkopers van technologische toepassingen en techno-deterministische guru’s.

Bron: twitter.com

Lezen

Hopelijk heb je ook wat extra vrije dagen rondom de Kerst en jaarwisseling, en dan wil je misschien ook wel een goed boek lezen. Daarom hieronder nogmaals mijn favoriete boeken van dit jaar. En de top 3 daaruit die ik heb aangeleverd voor het artikel dat de Telegraaf binnenkort publiceert met de boekentips uit 2017 van economen.

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Kerstmis

Dit jaar verloor ik helaas mijn liever moeder. Nadat mijn vader overleed zijn Elsa en ik elke zondagmiddag bij haar gaan eten, maar dat mocht helaas nog geen vijf jaar duren. Onze huidige zondagen zijn nog steeds een beetje raar, en bij deze prachtige ‘hertaling’ van de klassieker Winter in America door The Kik pinken we een melancholisch traantje weg.

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Proost… en de beste wensen voor 2018!

‘Nooit met drank in je handen op een foto gaan staan’, heb ik van een (inmiddels ex-) minister geleerd. Dat hadden Dani Rodrik en Bas Jacobs beter begrepen in De Nederlandsche Bank na de Tinbergen lecture van Dani. Maar nu komt zo’n foto wel van pas: ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een goed begin van 2018.

Contact

Je krijgt vanaf nu elke woensdag een mailtje wanneer de nieuwe aflevering van dit blog online staat als je lid wordt van de nieuwsbrief. Mijn homepage vind je hier. En dit is de link naar de RSS-feed van dit blog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons