Achtergrond

Wederopbouw Gaza: de derde keer in zes jaar tijd

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Internationale donoren hebben dit weekend 4,26 miljard euro toegezegd voor de wederopbouw van het door oorlog met Israël verwoeste Gaza. Het was de derde conferentie in zijn soort in minder dan zes jaar tijd. Wordt het de laatste?

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waarschuwde tijdens de conferentie voor de nutteloosheid van deze herhaalde oefening. "We kunnen niet op deze manier doorgaan met bouwen en vernietigen. Dit moet de laatste wederopbouwconferentie zijn."

Het geld voor wederopbouw komt vooral van de Europese Unie (448 miljoen euro, waarvan 12 miljoen uit Nederland) en de olierijke Golfstaten. Qatar zegde 789 miljoen euro toe en Saoedi-Arabië beloofde al voor de conferentie 394 miljoen euro. De Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit zegden elk 158 miljoen euro toe en de Verenigde Staten 167 miljoen euro.

Sarah Leah Wilson, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), zegt dat veel deelnemers aan de conferentie zich realiseren dat geld niet genoeg is om een einde te maken aan de zich herhalende cyclus van verwoesting, dood en wederopbouw in Gaza.

"Wat ontbreekt is de bereidheid van de van de internationale gemeenschap om de grenzen van Gaza open te stellen, zodat mensen een basis voor een normaal leven krijgen, hun economie kunnen ontwikkelen en de armoede vermindert", zegt ze.

Blokkade
Nadia Hijab, directeur van de Palestijnse niet-gouvernementele organisatie Al-Shabaka, zegt dat Ban Ki-moon gelijk heeft als hij constateert dat wederopbouw gevolgd door verwoesting een zinloze bezigheid is, maar dat hij te weinig onderneemt om dit te voorkomen. Ban en de Verenigde Naties hebben juridische instrumenten om Israël aan te spreken op zijn gedrag, zegt Hijab. "Maar de VN-secretaris-generaal heeft tientallen jaren geen actie ondernomen, totdat wereldmachten erom vroegen. En die wereldmachten doen dat alleen in hun eigen belang."

Als de internationale gemeenschap echt geeft om de Palestijnen of Gaza, zou ze Israël onder druk zetten om de blokkade van de Gazastrook onmiddellijk op te heffen, zegt Hijab.

Het conflict tussen Israël en Hamas duurde 54 dagen en eindigde in augustus. Er kwamen 2.000 Palestijnen, vooral burgers, en 73 Israëli's om. De vijandigheden verergerden de humanitaire crisis in Gaza, constateerde Human Rights Watch. Zo'n 108.000 mensen raakten dakloos, er werden 26 scholen en vier gezondheidscentra verwoest en 350 bedrijven liepen schade op. Ook werd schade veroorzaakt aan 17.000 hectare landbouwgrond. De werkloosheid in Gaza, die al op 45 procent lag, klom na de gevechten nog verder. De cijfers zijn afkomstig van de VN.

Vredesgesprekken
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, merkte tijdens de conferentie op dat "het de derde keer in minder dan zes jaar tijd" is dat er een oorlog uitbreekt in Gaza en een wederopbouwproces nodig is. "Ik geloof niet dat hier iemand aanwezig is die binnen twee jaar weer aan deze tafel wil zitten om te praten over de wederopbouw van Gaza omdat we fundamentele kwesties hebben laten liggen", zei hij, daarmee doelend op de oorzaken van het Israëlische optreden in Gaza.

"Wat we ook opbouwen, het is wellicht niet duurzaam als het niet ondersteund wordt door een politieke dialoog. Daarom zijn vredesgesprekken het allerbelangrijkst. Er is geen alternatief voor dialoog en het oplossen van alle onderliggende kwesties door politieke onderhandelingen", aldus Kerry.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons