Achtergrond

We geven minder, maar nu nog even niet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In het februari-nummer van onzeWereld, dat aanstaande vrijdag verschijnt, doet de redactie verslag van de enquêteresultaten. Daaruit blijkt ook dat 72,8 % van de ondervraagde Nederlanders zich weleens ergert aan de wijze waarop goede doelen het publiek benaderen voor geld.

Bij veertig procent  is het vertrouwen in de hulporganisaties het afgelopen jaar opnieuw gedaald. En als de Nederlander mag kiezen besteedt hij het meeste hulpgeld aan gezondheidszorg en niet aan noodhulp.

Salarissen
Ruim de helft van de ondervraagden (56,5 %) heeft  kritiek op de onduidelijkheid over de besteding van donaties. Op de meerkeuzevraag over wat er moet veranderen aan de huidige ontwikkelingshulp antwoordde 66,3 % dat geen geld maar concrete hulp gegeven moet worden. Daarnaast is 64,6 % van mening dat op de salarissen van de bestuurlijke top in de sector wel wat beknibbeld mag worden.
 

Dalend vertrouwen
“Het vertrouwen van de burger in hulporganisaties daalt flink. Dat is een trend die al een paar jaar gaande is,” zegt hoofdredacteur John Verhoeven van onzeWereld. “Er wordt al heel wat afgerapporteerd in jaarverslagen en dergelijke, maar dat is kennelijk niet wat mensen bedoelen. Als het om je eigen geld gaat wil je precies weten wat ermee gebeurt. Dat is een vuistregel waar grote organisaties vaak niet aan kunnen voldoen.”
 

Hart voor Haïti
Dat noodhulp slechts bij  10,5 % van de ondervraagden bovenaan het lijstje staat – de enquête werd gehouden voor de aardbeving op Haïti plaatsvond – begrijpt Verhoeven wel. “Als je structureel geld geeft doe je dat het liefst aan iets wat mensen echt verder helpt. Scholen, ziekenhuizen. Maar zodra zich een ramp voordoet, zoals nu op Haïti, dan gebeurt er iets bij de mensen. De nood is hoog, het hele land gaat aan de slag om geld in te zamelen, en we laten ons gemakkelijk overhalen om toch weer mee te doen. Ondanks alle twijfels laten we ons hart spreken. Geweldig, natuurlijk. Voor kritiek en wantrouwen is nu even geen plaats. Dat komt later wel weer.”

Het onderzoek ‘Doet u genoeg voor een betere wereld’ is uitgevoerd door het Amsterdamse bureau voor online onderzoek MWM2. Tussen 16 december 2009 en 3 januari 2010 werden 526 Nederlanders ondervraagd die lid zijn van het grootste online panel van Nederland. De resultaten werden gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht en opleiding, waardoor volgens MWM2 een representatieve steekproef is ontstaan.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons