Achtergrond

Waterkever

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Al miljoenen jaren krabbelt het Namibische kevertje ongestoord – en niet dorstig – door de woestijn. Onlangs werd ontdekt dat het insect heel slim waterdruppeltjes uit de lucht ‘oogst’ en deze via kanaaltjes in zijn schild naar zijn bek laat stromen. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen nu een waterfles met dezelfde eigenschappen als het keverschild. Doel: een fles die zichzelf vult voor in droge gebieden.

In de Namibische woestijn waar het kevertje leeft, valt maar 1,3 centimeter regen per jaar. Een behoorlijk droog gebied dus. Het kevertje kan door zijn vleugeltjes open te klappen in de wind vocht uit de lucht opnemen, daarmee krijgt hij zijn dagelijks hoeveelheid water binnen. De onderzoekers keken die techniek van het beestje af en zijn nu volop bezig met de ontwikkeling van een fles met wateraantrekkend en waterafstotende materialen, die afhankelijk van zijn omgeving, een halve tot drie liter water per uur kan opnemen.

Watertekort
De techniek aan het oppervlak van de fles zit ingewikkeld in elkaar. Het vergt dan ook jaren lang onderzoek en uitproberen voordat de fles echt werkt. Een chemicus, twee biologen en een werktuigkundig ontwikkelaar hebben zich op de ontwikkeling van de fles geworpen. NBD Nano bouwt voort op de bevindingen van een onderzoek dat in 2006 door de American Chemical Society werd uitgevoerd.

De fles is nog niet klaar, maar de onderzoekers zijn overtuigd van de impact die de fles straks kan gaat hebben: ‘Als we op deze manier liters water per dag kunnen opvangen, kunnen we dit toepassen in samenlevingen in Sub-Sahara Afrika en andere droge plekken in de wereld’, zegt bioloog Miguel Gavez.

Hopelijk maken de jonge onderzoekers grote sprongen bij het ontwikkelen van de fles, want The World Health Organization liet onlangs weten dat bijna de helft van de wereldbevolking kampt met een tekort aan water. Hoognodig dus, die fles!

Natuurlijke techniek
Het is niet de eerste keer dat de natuur gebruikt wordt als inspiratie voor techniek. Zo ontwierp Georgia Tech’s Robotics & Intelligent Machines geinspireerd door de techniek van een libelle, een minicamera die foto’s kan maken vanuit alle hoeken die een normale camera niet bereiken kan. En het elektronica bedrijf Qualcomm bestudeerde de licht reflectie van vlindervleugels om hun e-reader display te ontwerpen. De Technische Universiteit  Delft weidde zo’n beetje haar voltallige botanische tuin aan onderzoek naar de natuur als bron van innovaties voor techniek.

 

Foto: Corbis

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons