Achtergrond

“Wat wil Poetin eigenlijk van ons?”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe kwam je op het idee om piano te spelen tijdens de Oekraïense protesten?
“Eerst hadden we onze hoop gevestigd op de oppositie. Maar toen zij hadden gefaald om de toenmalige premier Janoekovitsj af te zetten, realiseerde ik mij, er is niemand die ons hierbij kan helpen. We moeten het zelf doen. In mijn geboortestad Lviv had ik mijn piano al eens neergezet op straat zodat iedereen erop kon spelen. Hier werd heel goed op gereageerd. Samen met mijn vader kwam ik daarom op het idee om de piano  voor de politie neer te zetten.”

“Veel politiemannen waren eerst op het verkeerde been gezet. Ze hadden gehoord dat wij anarchisten en terroristen waren die mensen wilde vermoorden. Ik wilde hen laten zien dat we gewoon eenvoudige mensen zijn die vreedzaam protesteren. Niet tegen de politie, maar vóór rechtvaardigheid.”

Deze foto (zie hierboven) ging via social media de wereld over. Wat betekent dat?
“Na die foto kreeg ik veel aandacht. Het heeft voor even mijn leven veranderd. Nu zie ik het vooral als bewijs dat je als individu wél iets kan betekenen. Dat mijn bestaan nut heeft en ik iets kan bijdragen. Dat inzicht motiveert.”

Onrust Oekraïne: hoe zat het ook alweer?

  • November  ’13:Ondertekening associatieverdrag EU nadert. Rusland oefent druk uit op de Oekraïnse President Janoukovitsj die zich terugtrekt uit het handelsverdrag. Gevolg: vreedzame demonstraties in Kiev, pro-EU en anti-Rusland.
  • Januari '14 De vreedzame protesten veranderen in gewelddadige demonstrateis. De eerste doden vallen.
  • Februari '14President Janoekovitsj vlucht naar Rusland, terwijl milities de Krim bezetten en Russische militairen naar hun basis in het schiergebied gaan. Een pro-Russische regering roept kort daarop een referendum uit. 
  • Maart '14Russiche President Poetin maakt op ​21 maart de Krim-annexatie officieel. De EU en VS beginnen met hun eerste sanctieronde.
  • April '14 Pro-Russische seperatisten bezetten Oost-Oekraine. De nieuwe Oekraïnse regering gaat over op actie en stuurt troepen.
  • Juli '14Op 17 juli wordt boven Oost-Oekraïne de MH17 neergeschoten, waarbij bijna 200 Nederlanders omkomen. De VN Veiligheidsraad komt bijeen terwijl het geweld in Oost-Oekraïne toeneemt, en ruim 200.000 inwoners vluchten
  • Augustus '14Zowel de VS en EU als Rusland passen een nieuwe sanctieronde toe. De NAVO beschuldigt Rusland van het hebben van troepen op Oekraïnse grond. Rusland zwijgt. 
  • September '14 Het EU-parlement en Kiev stemmen in met het omstreden handelsakkoord. Het Oekraïense parlement geeft de oostelijke regio's de komende drie jaar een speciale, autonome, status. De Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten komen in Minsk een 9-puntenplan overeen.

De huidige president Porosjenko sloot onlangs een staakt-het-vuren met de pro-Russische separatisten. Was dat een goed idee?
“Nadat Porosjenko het staakt-het-vuren had getekend, kwam er een stroom aan berichten op gang op de social media. Mensen willen weten wat er besproken wordt achter de schermen. Iedereen wil natuurlijk graag vrede, maar welke prijs betalen we daar eigenlijk voor? Veel mensen hebben hun leven gegeven voor Oekraïne. Dat hebben ze niet voor niets gedaan. We willen onafhankelijkheid voor héél Oekraïne.”

“Bovendien kun je niet verwachten dat er nu niets gebeurt. Oekraïne’s waanzinnige buurman kan zo weer beginnen met geweld. Ik bereid me op het ergste voor en ik volg een militaire training zodat ik kan meevechten. Mijn manier van denken is veranderd door de oorlog. Je weet dat je nu leeft, maar dat het morgen totaal anders kan zijn. Misschien moet je aan het front vechten."

Wat denk je van het tijdelijke zelfbestuur dat Donetsk en Loehansk krijgen?
“Het zal weinig helpen om deze gebieden af te snijden van Oekraïne. De oorzaak van de problemen los je er niet mee op. Want wat wil Poetin eigenlijk van ons? Het lijkt erop dat hij controle over Oekraïne wil, dus als we deze gebieden opgeven gaat hij daarna verder tot hij heel Oekraïne in handen heeft. Nadat we de Krim-annexatie hebben toeglaten, is hij immers ook niet gestopt.”

“Daarnaast is het moeilijk om te zeggen hoeveel mensen de pro-Russische beweging in Donetsk en Loehansk steunen. Zelf denk ik dat het om een kleine groep mensen gaat, hooguit twintig procent. De meeste mensen willen volgens mij bij Oekraïne blijven. Om vrede te krijgen, geef je deze mensen nu dus op. Dat is niet goed.”

matsekh_m_©michelporro_web

En hoe kijk je nu naar de EU?
“Ik ben teleurgesteld in de EU. Ze proberen wel wat te doen, maar het is bij lange na niet wat ze horen te doen. Ik hoop niet dat EU-leiders denken dat Poetin straks wel weer bijdraait. Hij is een gevaar dat halt toe moet worden geroepen. Hoe? De lidstaten moeten Rusland volledig isoleren. En de aan Rusland grenzende landen moeten steun krijgen zodat zij zich militair kunnen verdedigen. Want als Rusland niet wordt tegengehouden in Oekraïne, dan zijn ook andere Europese landen in gevaar."

Je bent nu in Nederland en hebt opgetreden voor duizenden mensen tijdens het MasterPeace-concert. Hoe was dat?
“Het was heel bijzonder. Ik ben geen professionele pianist en ik ben er niet aan gewend om op te treden. Mijn moeder woont in Nederland en ze was ook in de zaal. Na het optreden kwam zij direct naar mij toe. Zoveel mensen kwamen hun steun betuigen, het was heel indrukwekkend.” 

En de Russische danseressen, die als vredesduiven meedansten, waar waren die voor? 
"In tijden van oorlog moeten we helder blijven denken. Juist nu moet je mensen niet gaan veroordelen omdat ze uit Rusland komen. De Russische danseressen zijn heel aardig en ik heb veel Russische vrienden. Ik haat de Russen niet. Maar ik heb wel een probleem met Poetin en iedereen die hem steunt.”

Foto: ©Michel Porro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons