Achtergrond

Wat je van beren leren kan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat kunnen bedrijven leren over efficiënt teamwork van de natuur? Veel! Het boek ‘Bioteams: high performance teams based on nature’s most succesful designs’, van Ken Thompson staat vol analyses over hoe je situaties uit het dierenrijk kunt toepassen op het bedrijfsleven. Om zo een zogenaamd ‘bioteam’ te creëren: een efficiënt gemotiveerd team dat goed samenwerkt, en handig gebruik weet te maken van digitale technieken.


Een vlucht ganzen, een groep dolfijnen, of een roedel wolven. Je kunt van groepen dieren veel leren over leiderschap, verbondenheid, uitvoering en organisatie. Het ultieme A-team der dierenrijk is een enorme kolonie Argentijnse mieren, de grootst samenwerkende groep ter wereld. De diertjes leven zowel in Europa, Japan en de Verenigde Staten, maar vormen één mega-kolonie die perfect samenwerkt.


Eén van de voornaamste lessen die je volgens Thompson kunt leren van mieren is dat er niet één bepaalde leider is. Elke mier is zowel volger als leider, en deelt de verantwoordelijkheid en macht.  Door het gevoel van verantwoordelijkheid durven individuele mieren zelf keuzes te maken. In een digitale wereld als de onze, waarbij teams vaak internationaal samenwerken, is dat belangrijk. Zo voorkom je dat het team afhankelijk is van één persoon, bijvoorbeeld moet wachten op goedkeuring van die directeur in China, voordat ze door kunnen gaan. Ook een helder doel en constante communicatie is belangrijk.


Bron: vacature.com
Site van Thompson: bioteams.com
Foto werkende mieren (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons