Achtergrond

Waarom cijfers over asielzoekers soms niets zeggen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ruim 1.300 meldingen van geweld in azc's. Asielzoekerscentra brandhaard: 8000 incidenten. Ruim 2700 incidenten in Nederlandse asielcentra. Meeste incidenten in opvanglocatie Ter Apel, koppen de Volkskrant, Trouw, metronieuws en NOS vorige week. Naar aanleiding van meerdere verzoeken van verschillende media, bracht de overheid op 30 januari het rapport “Geregistreerde COA en Politie meldingen op en rondom COA-opvanglocaties” uit. Het rapport biedt een cijfermatig overzicht van incidenten op opvanglocaties voor asielzoekers in Nederland. Terwijl het woord ‘incident’ best ernstig klinkt, is de betekenis in dit geval heel divers: van lichte overtredingen van huisregels zoals het niet schoonmaken van de eigen kamer, geluidsoverlast en verloren ID-papieren tot vechtpartijen en zware misdrijven zoals mensenhandel of zedendelicten. Uit de gepubliceerde cijfers blijkt dat het bij de overgrote meerderheid van de incidenten over lichte overtredingen gaat.

Dat op grotere locaties meer incidenten plaatsvinden. is logisch omdat er meer personen zijn op die locaties

Een paar dagen na de publicatie van het rapport verscheen er een aanvulling op de gegevens in een Informatierapport over de incidenten per locatie. Behalve methodologie en tabellen bevat het rapport ook een ‘statistische analyse’: “Uit de cijfers blijkt dat op grotere locaties ook meer incidenten plaatsvinden, wat logisch is omdat er ook meer personen aanwezig zijn op die locaties.” Dat is nauwelijks een trend die een uitzonderlijk inzicht geeft. En zo is het helaas ook met de commotie rondom het oorspronkelijke rapport.

Appels en peren

Een cijfer zonder context zegt heel weinig. Zijn 225 vermogensmisdrijven binnen de ongeveer 100 centra in één jaar veel? Of Weinig? Of normaal? Daar valt moeilijk iets over te zeggen. Bewoners van asielzoekerscentra zijn een bijzondere groep onder zeer specifieke omstandigheden. Om tenminste een stukje context te geven: het totale aantal van dit soort meldingen in heel Nederland was in het laatst bekende jaar (2012) ongeveer 690 000. Toch blijft het een kwestie van appels en peren vergelijken.

Maar belangrijker: waarom zijn deze aantallen überhaupt interessant? Wat voegen ze toe aan het debat over asielzoekers?

Sensatie versus feiten

In een enquête over vluchtelingen van het EenVandaag Opiniepanel zegt 42% van de 23 000 ondervraagden dat Nederland minder 'oorlogsvluchtelingen' moet opvangen. 63% vindt dat Nederland niet goed in staat is om vluchtelingen op te vangen. 62% denkt dat de invloed van vluchtelingen op de samenleving voornamelijk negatief zal zijn. Toch blijkt uit een recent onderzoek rondom de AZC in Breda (44 incidenten) dat de opening van het centrum nauwelijks invloed heeft op de leefomgeving. De enquête onder 3300 burgers wijst erop dat driekwart van de burgers die vlakbij een AZC wonen nauwelijks (26%) of helemaal geen (53%) overlast ervaren, terwijl de helft tenminste enige overlast verwacht. Maatschappelijke sentiment is vaak tegen vluchtelingen, terwijl er geen bewijs is dat een AZC het leven van omwonende burgers negatief beïnvloedt.

Artikelen met koppen zoals ze vorige week verschenen in het Nederlandse medialandschap, doen voorkomen alsof ze door het gebruik van cijfers over harde feiten praten. Het gebruik is echter ongenuanceerd en de context ontbreekt volledig. Ze richten de aandacht op problemen die enkel uit incidenten bestaan in plaats van trends aan de lezer te presenteren. Het brengen van deze cijfers voegt daarom niets constructiefs toe aan het debat rondom vluchtelingenopvang.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons