Achtergrond

Waarom bier uit Botswana ‘Rotterdams’ is

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

SabMiller, de tweede grootste bierbrouwer ter wereld, heeft 17 ondernemingen in Nederland. Biermerken uit Botswana, Namibië, Zimbabwe en Zambia zijn gevestigd in Rotterdam.

De Afrikaanse brouwers en bottelarijen betalen royalty’s aan de Nederlandse dochter van SabMiller, en drukken zo de winst in Afrika. Overheden daar lopen hierdoor belastinginkomsten mis. De praktijken van SabMiller illustreren hoe meer multinationals de fiscus in ontwikkelingslanden ontlopen.

SabMiller_Grolsch_250pw
Kantoor SabMiller, Rotterdam

 

BelastingontwijkingDe onderzoekers, van de Britse ngo ActionAid en het Nederlandse Niza, benadrukken dat de werkwijze van SabMiller op zich legaal is. Ze spreken daarom van belastingontwijking en niet van belastingontduiking. Afrikaanse landen zouden door de werkwijze van de biergigant jaarlijks in totaal 21 miljoen euro aan belastinginkomsten mislopen.

 

 

Mede-auteur van het rapport Gerno Kwaks van Niza geeft een voorbeeld: “SabMiller in Ghana moet royalty’s betalen om een biermerk te mogen brouwen. Dat geld wordt overgemaakt naar SabMiller in Nederland, en niet aan het bedrijf in Ghana zelf. Reden: Nederland heft over royalty’s veel minder belasting dan Ghana. Maar daardoor valt de winst van de brouwerij in Ghana zelf lager uit en loopt de Ghanese regering belastinggeld mis.”

 

Rotterdam
Bij SabMiller International BV in Rotterdam wil merkenrechtadviseur Pieter van den Bulck niet reageren op het rapport. Hij verwijst naar SabMiller in Groot-Brittannië. Daar zegt Nigel Fairbrass, hoofd mediacontacten: “Wij verwerpen de conclusies van dit rapport. De onderneming in Rotterdam valt als ‘Controlled Foreign Company’ geheel onder de belastingwetgeving van Groot-Brittannië.”

SabMiller_Accra_250pw
Brouwerij van SabMiller in Ghana

 

SchijnhandelGerno Kwaks van Niza: “Deze werkwijze riekt hoe dan ook naar fiscale hocus pocus die SabMiller geld oplevert en Afrikaanse overheden geld kost. Juridisch is het allemaal prima geregeld, maar het blijft interne schijnhandel.”

 

 

Weglekken
Aan de ene kant geeft de Nederlandse overheid ontwikkelingslanden hulp, terwijl aan de andere kant miljoenen weglekken via het Nederlandse belastingsysteem, vinden Niza en Action Aid. Gerno Kwaks: “Nederland moet zich internationaal inspannen zodat multinationals worden verplicht om per land aan te geven of en hoe zij daar opereren, hoeveel winst daar wordt behaald en hoeveel belasting zij daar betalen.”

 

Nu rapporteren multinationals wereldwijd op concernniveau, waardoor fiscale constructies als bij SabMiller verborgen kunnen blijven. “Nederland moet alles doen om deze onbedoeld negatieve gevolgen voor ontwikkelingslanden te vermijden”, vindt Kwaks.
GroenLinks heeft in Kamervragen de Nederlandse regering opgeroepen om daar wat aan te doen.

 

 

Foto boven: Opgestapelde kratten van SabMillerdochter Accra Breweries, Ghana
Foto’s (c) Jane Hahn/ActionAid

Lees het rapport:Callling Time: Why SabMiller should stop dodging taxes

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons