In 2003 boycotten lokale leiders in noord-Nigeria een poliovaccinatiecampagne. De inentingen zouden door het Westen moedwillig besmet zijn, waardoor gevaccineerden kans liepen op onvruchtbaarheid, hiv en kanker. En de Zuid-Afrikaanse minister van gezondheid promootte in de jaren nul een dieet van bieten en vruchtensapjes als behandeling tegen aids. De westerse hiv-medicatie beschouwde ze als gif.

Wantrouwen
Toch ontstaat wantrouwen niet alleen vanuit overheidscommunicatie. De Canadese onderzoekster Clara Rubincam ontdekte uit gesprekken met jonge Zuid-Afrikanen uit de township Khayelitsha dat zij sommige wetenschappelijke verklaringen niet goed kunnen rijmen met wat zij zien in de praktijk.

Traditionele genezer
Dat heeft ook te maken met de grote verschillen tussen de westerse en Afrikaanse visie op ziekte. Voor veel Afrikanen zijn de verklaringen en rituelen van de traditionele genezer nog altijd vertrouwder en begrijpelijker dan de klinische, wetenschappelijke uitleg van dokters en verpleegkundigen.

Lees het uitgebreide artikel van Anouk Broersma over wantrouwen in westerse gezondheidszorg in Blendle/Elinea/Myjour.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief