Achtergrond

Vrouwen, Muzikanten en Libanese Venezolanen massaal de straat op

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een zeventienjarige jongen kwam donderdag 4 mei om het leven nadat hij in zijn nek getroffen werd door een object. Hij is al de 36ste persoon die tijdens de protesten in Venezuela komt te overlijden. Ondanks het geweld blijven Venezolanen de straat op gaan. 

Rijkste landen 

Ooit behoorde Venezuela tot een van de rijkste landen in Latijns-Amerika, vandaag de dag heeft Venezuela het hoogste inflatie cijfer ter wereld. Tegenwoordig exporteert het land nauwelijks voedsel en produceert het amper genoeg voor de Venezolaanse bevolking. Al meer dan 150,000 Venezolanen zijn in 2016 gevlucht naar buurlanden op zoek naar medicijnen en voedsel.

Duizenden vrouwen gingen zaterdag de straat op in Caracas volledig in het wit gekleed en al slaand op potten en pannen om te protesteren tegen de onderdrukking van president Nicolás Maduro. Hiermee betuigde zij hun steun aan de gewonden en de nabestaanden van de mensen die omgekomen waren tijdens de protesten deze maand. De mars werd geleid door Lilian Tintori, de vrouw van oppositieleider Leopoldo Lopez. Op hetzelfde moment organiseerde de regering een tegen protest, met ook voornamelijk vrouwen.

Naast de slechte economische situatie, blijft Maduro controversiële decreten tekenen. Zo tekende hij dinsdag 2 mei een nieuw decreet die het mogelijk zou kunnen maken om door middel van een volksvergadering de grondwet te wijzigen. Niet alleen Venezolanen spraken zich hierover uit. Ook de Verenigde Staten, Chili en Argentinië gaven aan zich zorgen te maken over deze nieuwe plannen. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Nunes,  noemde dit voorstel een “coup”.

'Blijf protesteren!'

De vrouwenmars was niet het enige grote protest de afgelopen week. Muzikanten in Caracas en  Libanese Venezolanen in Beirut protesteerden, niet alleen met potten en pannen, maar maakte ook flink geluid met verschillende muziekinstrumenten en wapperden met de omgekeerde Libanese vlag. De aanleiding voor het protest in Beirut was het bezoek van Tarek William Saab, de ombudsman van Venezuela, die een speech gaf over mensenrechten terwijl het er in Venezuela slecht aan toe gaat.

De dagelijkse protesten die nu al een maand lang achter elkaar georganiseerd worden, lijken voorlopig niet te stoppen. Leopoldo Lopez, de oppositieleider, die sinds 2014 vast zit voor terrorisme en het aanzetten tot rellen, riep onlangs vanuit de gevangenis de Venezolanen op om te blijven protesteren totdat Maduro opstapt. De vrouwen, muzikanten en Libanese Venezolaanse diaspora gaven al gehoor. 

Foto: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons