Achtergrond

Vrouwelijke Mount Everest beklimmers promoten vrouwenrechten in Nepal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Met hun nieuwe NGO, Global Inclusive Adventures, promoten de dames gelijke kansen voor vrouwen van alle etnische afkomsten. “Onze boodschap is dat succes het resultaat is van hard werken en opvoeding. En dat leeftijd, godsdienst, kaste of regio geen enkele rol spelen als je iets wil bereiken,” zegt de 24-jarige Shailee Basnett, journaliste bij het Nepalese Himalmedia. “Het draait om goed teamwork en leiderschap.”

Millenniumdoelen
Basnett maakte in mei vorig jaar deel uit van het tienkoppige Nepalese vrouwenteam dat de 8844 meter hoge Everest bedwong. Door de krachttoer wappert nu de vlag van Millenniumdoelstelling 3 -gelijke kansen voor mannen en vrouwen tegen 2015- op het dak van de wereld.
 

Nepalese dames en laptops op recordhoogte..

de dames op ruim 5 km hoogte
foto: cc

De vrouwen, van 17 tot 30 jaar oud, kwamen uit alle geledingen van de Nepalese samenleving. Zo zat er een fotomodel bij, maar ook een vrouw die haar gezin onderhield door kleren te wassen. Die inclusieve aanpak was bewust: in de Nepalese samenleving zijn de scheidingslijnen tussen kastes, geslachten, bevolkingsgroepen en sociaal-economische achtergronden zeer sterk.

Het team heeft nu de organisatie, Global Inclusive Adventures, (GIA) opgericht die Nepalese scholieren over de unieke expeditie vertelt. Met behulp van videopresentaties willen ze de jongeren vooral duidelijk maken dat je met hard werken veel kan bereiken. “We deden al onze voorbereidingen zelf,” zegt Shailee. “We trainden ‘s morgens en maakten nadien ons kantoor schoon. We droegen allemaal dezelfde T-shirts om er als een team uit te zien. We gingen onaangekondigd naar conferenties, naar zakenmensen en politici en haalden zo 10 miljoen Nepalese roepi’s op (bijna 100,000 euro).”
 

Internationale vrouwendag
Op 8 maart wordt voor de 101ste keer internationale vrouwendag gevierd. De dag is een herdenking van de eerste staking van vrouwen die plaatsvond op deze dag in 1908. De staking vond plaats in New York en was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie. Voor een overzicht van de activiteiten in Nederland die dag kijk hier.

 

GletsjerrivierTijdens hun presentaties wijzen de Everest-vrouwen ook op de impact van de klimaatverandering op de Himalaya, een gebergte dat zeer belangrijk is voor de Nepalese landbouw. Een van de deelnemers, Sushmita Maskey, maakte in 2005 al eens deel uit van een Everest-expeditie en zegt dat de sneeuwlaag sterk verminderd is in die drie jaar. “De gletsjers aan het basiskamp zijn overdag bijna een rivier. Dat was tien jaar geleden echt nog ondenkbaar!” Zegt Shailee Basnett.

Tijdens hun expeditie moesten de vrouwen de strijd aangaan met lawines, kloven, stormwinden, ijzige koude en zuurstofschaarste. Verder hadden ze te kampen met extreme vermoeidheid, misselijkheid, dubbel zicht en hallucinaties. Voor acht van de tien expeditieleden was het de eerste keer dat ze een berg beklommen. De jongste deelnemer, 17 jaar, was de jongste vrouw die ooit de Everest bedwong.

Volgens de Nepalese vertegenwoordiger van het Wereldvoedselprogramma  Richard Ragan, zelf ook een bergbeklimmer, is het idee voor de expeditie ontstaan uit het cliché dat avontuurlijke sporten voorbehouden zijn voor bepaalde groepen.

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons