Vandaag publiceerden de Wereldbank en lobbyorganisatie One het rapport  Levelling the field: improving opportunities for women farmers in Africa. Uit hun onderzoek blijkt dat ongelijkheid tussen mannelijke en vrouwelijke boeren tot verminderde productiviteit in de landbouw leidt. De grond die door vrouwelijke boeren bewerkt wordt, levert per hectare veel minder op dan het land dat door mannen bewerkt wordt. Er zijn verschillende factoren die daaraan bijdragen.

Vrouwen hebben minder kansen dan mannen op verschillende vlakken. Het is voor hen lastiger om goede trainingen te volgen, om kunstmest in te kopen en om arbeiders aan te nemen. Daarnaast dragen vrouwen vaak de zorg voor de kinderen en het huishouden waardoor ze minder tijd op het land kunnen zijn. Verbeterde toegang tot onderwijs en kinderopvang zou betekenen dat vrouwen hun land meer en beter kunnen bewerken.

Als vrouwen de kans krijgen om hun stukken land net zo productief te laten zijn als mannen, zou zowel de voedselzekerheid in Afrikaanse landen als de levenskwaliteit van deze vrouwen en hun families flink verbeteren.

Lees hier meer over het rapport en de tien aanbevelingen die erin staan.

Het rapport vind je hier

Foto: (cc)

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief