Achtergrond

Vrouw onderbetaald in Keniaanse rozenteelt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Moederdag en Valentijnsdag zijn piekperiodes voor de bloementelers”, weet Mary Kambo van Larc, een Keniaanse organisatie die de arbeidsomstandigheden in de Keniaanse bloementeelt probeert te verbeteren. “Veel vrouwen maken dan overuren. De meesten doen dat graag want zo kunnen ze extra geld verdienen”, zegt Kambo. Het is namelijk laagopgeleid werk dat slecht wordt betaald. 

De tijd dat onze bloemen uit Lisse kwamen is inmiddels voorbij. Meer dan de helft van onze bloemen komt uit Afrika. Kenia is de grootste exporteur van bloemen naar de Europese Unie, 31 procent van alle bloemen komt daarvandaan, gevolgd door Colombia (17 procent) en Israël (16 procent). De bloementeelt in Kenia is in handen van onder andere Nederlandse, Engelse en Chinese bedrijven.

Naast het werk zijn veel vrouwen per dag zeker vier uur extra kwijt aan reizen en wachten. “De bus van het werk haalt de vrouwen al om zes uur ‘s ochtends op. Ze komen dan om zeven uur aan maar het werk begint pas om acht uur. Als het werk om vier uur ‘s middags gedaan is dan moeten de vrouwen weer een uur wachten totdat de bus hen komt halen. Al die extra uren worden niet betaald.” 
 

Miskramen
“Hoewel er de laatste jaren het een en ander is verbeterd aan de arbeidsomstandigheden op de kwekerijen, houden veel werkgevers, waaronder ook Nederlandse bloementelers in Kenia, zich nog steeds niet aan alle arbeidsvoorschriften”, stelt Kambo. “Zo worden er soms stiekem toch verboden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook moeten de werknemers nadat er met chemicaliën is gesproeid veel te snel de kas weer in. Enkele zwangere werkneemsters hebben hierdoor een miskraam gekregen”, weet Kambo. 

“Zwangere vrouwen hebben het recht om lichter werk te doen maar durven daar vaak niet om te vragen omdat ze bang zijn dat ze dan slechter betaald krijgen.” De vrouwelijke werknemers in de bloementeelt durven volgens Kambo seksuele intimidatie vaak ook niet aan te kaarten. “Bij sommige bedrijven werkt het nog steeds zo dat wie promotie wil, naar bed moet met de opzichter.” 

Fairtrade-bloemenEerlijke bloemen
Er zijn in Kenia ook telers die gecertificeerd zijn door Max Havelaar. Hier krijgt het personeel een beter loon en is er oog voor goede arbeidsomstandigheden en het milieu. Speciaal voor Moederdag heeft Albert Heijn een speciale actie. Met een kortingsbon die je bij OneWorld kunt downloaden krijg je 30 procent korting op een bos puur & eerlijk fair trade rozen of trosanjers. Ga naar: www.oneworld.nl/eerlijkebloemen

 

DialoogOmdat vrouwen vaak maar tijdelijke contracten hebben durven ze niet te klagen bij het management. Larc gaat daarom met de bloementelers praten en geeft trainingen aan de vrouwen om hun bewust te maken van hun rechten. Tijdens de gesprekken die Kambo met de telers voert, merkt ze dat die best openstaan voor verbeteringen. Zo wordt er door de telers meer werk gemaakt van het uitbannen van seksuele intimidatie en delen sommige werknemers wekelijks verse groente uit onder het personeel. Maar Kambo zou graag zien dat er wat betreft de betaling en de werkzaamheden van zwangere vrouwen nog een tandje wordt bijgezet. 

 

 

 

Het probleem van de slechte arbeidsvoorwaarden is volgens haar een complex probleem waar niet alleen de bloementelers verantwoordelijkheid voor dragen. “Werkgevers zeggen tegen ons: ‘Wij betalen onze werknemers meer dan het wettelijk vereiste minimumloon. Wat verwacht je nog meer van ons’. Toch is dat nog steeds te laag. Maar zolang de overheid en soms ook vakbonden waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn, niet op de bres komen voor een betere beloning van vrouwen blijft het lastig. Vrouwenarbeid wordt in Kenia helaas nog ondergewaardeerd.”

 

 

Foto boven: Bloemenkwekerij in Kenia, (cc) Curt Carnemark/World Bank.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons