Achtergrond

Vrijwilligerswerk, wat is dat eigenlijk?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Discussieer mee: Kijk mij eens goed doen: dilemma's rond voluntourism. 
Op maandag 2 maart vindt in De Nieuwe Liefde in Amsterdam een debat plaats over de zin en onzin van vrijwilligerswerk. In het panel onder andere Karin van Mullem en OneWorld's Lonneke van Genugten.  

De discussie rondom vrijwilligerswerk is, gelukkig, afgelopen jaar losgebarsten. Is het eigenlijk wel duurzaam wat we doen? En, de vraag die in mijn documentaire Last Minute Weeshuis centraal staat, is vrijwilligerswerk met kinderen in het belang van het kind?

Karin van Mullem documentairemaakster Last Minute WeeshuisKarin van Mullem maakte de documentaire 'Last Minute Weeshuis' over drie vrijwilligers op drie verschillende projecten met kinderen in Cuzco, Peru. Er blijken geen toelatingscriteria te worden gesteld aan de vrijwilligers. Ook blijken er in Cuzco meer vrijwilligers te zijn dan beschikbare projecten.

Terug naar de basis
In de publieksdiscussies na de vertoningen van de documentaire merk ik dat we soms terug moeten naar de basis, want er zijn in de loop van de tijd vele vooronderstellingen en verwachtingen ontstaan over vrijwilligerswerk. Misschien is dus allereerst een goede vraag om te stellen: Wat is vrijwilligerswerk eigenlijk?

Het is belangrijk om te weten of we het debat in dezelfde context plaatsen. Hebben we wel hetzelfde idee over vrijwilligerswerk? Of denkt persoon A misschien ‘ontwikkelingshulp’ te gaan doen en persoon B gewoon een leuke tijd te hebben en vrijwillig ook nog wat ‘werk’ te verzetten?

Regels en normen
Doen we vrijwilligerswerk voor onszelf, voor de ander, of voor allebei? Waarom zijn sommige mensen bereid om heel veel geld te betalen voor vrijwilligerswerk? En waarom vragen aan de andere kant projecten veel geld voor vrijwilligerswerk? Betekent vrijwilligerswerk in Nederland hetzelfde als vrijwilligerswerk in bijvoorbeeld Peru? Of hebben we dan opeens andere ‘regels’ en ‘normen’ over wat we wel en niet kunnen doen? En hoe vrijwillig is het vrijwilligerswerk eigenlijk?

Certificaat
Op internet vind ik verschillende definities, maar wat bij de meeste terugkomt is dat het werk betreft – zonder financiële vergoeding, – in georganiseerd verband, – geheel op vrijwillige basis en – met een maatschappelijk doel voor anderen. Maar in Peru zeiden twee meiden in een weeshuis tegen mij ‘Volgens mij komen de vrijwilligers hier omdat ze graag met kinderen willen werken en omdat ze in hun land een certificaat krijgen.’ Staat het maatschappelijke doel voor anderen nog wel zo centraal in vrijwilligerswerk of heeft er onbewust een verschuiving plaats gevonden naar wederzijds belang, of staat soms zelfs ons belang voorop? Of denken we hier überhaupt niet over na en volgen we gewoon de trend zonder kritisch na te denken over wat we eigenlijk gaan doen?

We zouden hier nog vele vragen aan toe kunnen voegen. Maar veel nieuwsgieriger ben ik naar jullie antwoord op de vraag: wat is vrijwilligerswerk voor jou?

[[{“fid”:”34444″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Trailer Last Minute Weeshuis”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Trailer Last Minute Weeshuis”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Trailer Last Minute Weeshuis”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

De documentaire Last Minute Weeshuis is op aanvraag beschikbaar voor vertoningen op events, bij vrijwilligersorganisaties en op scholen. Wil jij op jouw school of binnen je vrijwilligersorganisatie deze belangrijke discussie ook oppakken? Mail naar info@lastminuteweeshuis.nl of kijk op www.lastminuteweeshuis.nl.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons