Achtergrond

Vriendjespolitiek top-10

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In welke landen kun je als handige zakenman het meeste profiteren van vriendjes in de politiek? The Economist laat het zien aan de hand van de crony-capitalism index. De index laat zien in welke landen miljardairs goed toeven als het om rent-seeking gaat: geld verdienen door politieke connecties.

Om de index op te stellen keken de redacteuren naar de mate waarin een land afhankelijk is van industrieën waar het grote geld makkelijk voor handen is, bijvoorbeeld landen met fossiele energiebronnen, grote havens of vliegvelden, casino’s of een grote palmolie-industrie. Volgens Transparency International, dat jaarlijks een corruptie-index opstelt, zijn dat soort sectoren gevoeliger voor omkopingen. Een andere factor die meespeelt is de mate waarin de staat een rol speelt in de industrie. Hoe groter de rol van de staat, hoe meer kans dat intensief lobbywerk financieel voordeel oplevert. De rangorde van de index, waar 23 landen in zijn opgenomen, werd bepaald door het verzamelde vermogen van miljardairs in de genoemde industrieën af te zetten tegen het wereldwijde BNP.

Nummer één in de index van The Economist is Hong Kong. Daar wonen tientallen miljardairs die rijk geworden zijn met vastgoed, dat vanwege het kleine oppervlak van Hong Kong bijzonder lucratief is. Rusland is nummer 2, omdat sinds het einde van de Sovjet Unie een klein groepje oligarchen controle over de fossiele energiebronnen hebben genomen en vertaald hebben in grof geld. De lijst gaat verder met Maleisië, Oekraïne, Singapore en de Filippijnen, die om vergelijkbare redenen gevoelig zijn voor vriendjespolitiek. Nummer 7 is Mexico, waar Carlos Slim, multimiljardair, zowel het mobiele als vaste telefoonnetwerk min of meer bezit. Taiwan, India en Indonesië sluiten de top-10 af, met een bijzondere vermelding voor India, die gedaald is ten opzichte van eerdere jaren. Miljardairs daar hebben het afgelopen jaar financieel geleden onder corruptieschandalen en de crisis, terwijl “eerlijke” ondernemers in bijvoorbeeld technologie of de farmaceutische industrie bloeiden.

Lees hier meer over rent-seeking.

De top-23 van The Economist zit achter een betaalmuur.

Beeld: Itupictures.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons