Achtergrond

Voor één dag martelwinkel in Amsterdam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de winkel vind je paperclips, strijkbouten en accu-laders. Voorwerpen die voor ons onschuldig lijken, krijgen door een bezoek aan deze winkel een tweede betekenis. Bezoekers krijgen ook te zien hoe Filipijnse agenten vroeger hun martelmethode uitkozen voor gevangenen. Toolz & Thingz is alleen vandaag geopend van 10:00 tot 18:00 op de Haarlemmerdijk 41 in Amsterdam.

De actie tegen marteling van Amnesty International loopt al jaren. De aanname door de Verenigde Naties van het Verdrag tegen Foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, vond plaats op 10 december 1984. Toch komen veel regeringen hun verplichting om marteling uit te bannen nog steeds niet na. Amnesty International documenteerde de afgelopen vijf jaar in 141 landen martelingen en onmenselijke behandeling.

Raif Badawi
Aandacht voor de zaak van de Saoedische blogger Raif Badawi staat vandaag voor Amnesty centraal. Badawi werd op 1 september veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van omgerekend 191 duizend euro voor het oprichten van een van de grootste online fora van Saudi-Arabië, Saudi Arabian Liberals, en het ‘beledigen van de islam’. De duizend zweepslagen worden verdeeld in twintig keer vijftig zweepslagen na het vrijdaggebed.

Amnesty International eist onmiddellijke vrijlating van Raif Badawi. Hij is volgens Amnesty een gewetensgevangene die vastzit omdat hij als blogger op een vreedzame manier gebruik maakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons