‘Voluntourism’ lijkt een steeds groter fenomeen te worden: westerlingen die vrijwilligerswerk gaan doen in een ver land waarvan ze eigenlijk de cultuur en geschiedenis niet kennen. Ze weten vaak ook niet wat hun aanwezigheid eigenlijk doet met de lokale gemeenschap. “Het probleem van ‘voluntourism’ is dat de vrijwilliger meer opzoek is naar een mooie ervaring dan naar de behoefte van de lokale gemeenschap”, schrijft columnist Rafia Zakaria.

De Noorse ontwikkelingsorganisatie Students’ and Academics’ International Assistance Fund (SAIH) brengt dit fenomeen op een satirische manier in beeld. De blanke vrouw in het filmpje (zie boven) zit in de tv-show ‘Who wants to be a volunteer?’ en kan als vrijwilliger Afrika redden als ze de laatste vraag goed beantwoordt: hoeveel landen liggen er in Afrika? Een verraderlijke vraag, aangezien velen denken dat Afrika één groot land is.

Lees hier het hele artikel.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief