Naar schatting van de Indiase organisatie voor kinderrechten Bachpan Bachao Andolan, werken 5000 kinderen in de illegale mijnbouw in India. Zij winnen mica uit illegale mijnen,  wat vervolgens verkocht wordt aan exporteurs met internationale klanten als L’Oreal en Estée Lauder.

“ De export van mica uit India is acht keer groter dan de officiële productie van mica in India. Daaruit blijkt maar al te duidelijk dat illegale mica, waar vaak kinderen tot vijf jaar jong voor werken, een groot probleem is in India”, zegt de directrice van DanWatch, Eva Hesse.  

In het rapport worden zestien bedrijven achter twintig cosmeticamerken onderzocht. Twaalf van de zestien willen in verband met concurrentie niet onthullen waar ze hun natuurlijke ingrediënten zoals mica vandaal halen.  Uit het onderzoek in deelstaten Jharkhand en Bihar blijkt dat er een sterke relatie is tussen twee van de grootste opkopers van mica in de regio en enkele van ’s werelds grootste make-up-merken.

Bekijk hier het volledige report
Bron foto: cc Flickr/Iecercle's photostream

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief