Achtergrond

‘Voer statiegeld in voor ledlampen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Uit onderzoek van de universiteit van Californië blijkt dat ledverlichting, zoals die in autolampen en stoplichten terug te vinden is, nogal wat kosten voor mens en  milieu met zich meebrengt. De onderzoekers ontdekten lood, arseen en nog een tiental potentieel gevaarlijke stoffen in de ledverlichting. In sommige varianten van de lampen kwam tot acht keer meer lood voor dan wettelijk was toegestaan.

Ledverlichting bijfoto
Ledverlichting (cc)

 

‘Geen gevaar’De Nederlandse elektronicagigant Philips is één van de koplopers in de wereld van verlichting en ledlampen. Zowel op de website van Philips als op die van andere verkopers is niet direct terug te vinden dat er schadelijke stoffen in deze elektronica zitten. Volgens een woordvoerder van Philips Lighting hoeven consumenten zich echter geen zorgen te maken. “Wij gebruiken arsenicum, koper en nikkel in het productieproces van onze led’s, maar hiervan komen slechts kleine hoeveelheden in het eindproduct terecht. Ook als de lampen kapot gaan, komen deze stoffen niet vrij.”

Daarnaast laat Philips weten dat in hun witte led’s geen arseen zit, en dat hun rode lampen slechts een minieme hoeveelheid van dit uiterst giftige goedje bevatten. Ook koper en nikkel komen weinig voor, lood en kwik zitten er niet in. Wie ledlampen heeft hangen, hoeft dus niet bang te zijn voor vergiftiging, mocht er een lamp kapot gaan. Tenminste, als je er niet op gaat zitten kauwen.

 

Milieuschade
Hoewel er voor consumenten in het gebruik van de lampen geen gevaar zit, kunnen ze wel schade toebrengen aan het milieu, zegt Lucas Reijnders, biochemicus en hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam. “Het weggooien van de lampen gaat een steeds groter probleem worden naarmate het gebruik van ledverlichting toeneemt.”

De lampen horen thuis bij het klein chemisch afval, maar het kan nog duurzamer. Reijnders zou het beter vinden als er een statiegeldsysteem voor deze lampen komt. “Zo wordt de fabrikant verplicht het materiaal opnieuw te verwerken in hoogwaardige toepassingen, zoals nieuwe ledverlichting, zonnecellen en halfgeleiders.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons