De Verenigde Naties hebben richtlijnen opgesteld die moeten voorkomen dat rijke investeerders het land en de rechten op een grove manier afpakken. Naar schatting is de afgelopen jaren 200 miljoen hectare opgekocht en geleased, vooral in landen als Ethiopië, Zuid-Soedan en Sierra Leone. Wanneer rijke investeerders de grond kopen, houden ze vaak geen rekening met de inheemse bevolking en worden de boerenfamilies verdreven.

Volgens de nieuwe VN-richtlijnen moeten de landopkopers de bevolking toegang geven tot het land dat ze jarenlang hebben gebruikt. Daarnaast moeten de grondbezitters transparant zijn over het aankopen van land, overleggen met de lokale bevolking en de mensenrechten respecteren. Hulporganisaties waarschuwen echter dat het probleem van landopkopers met de komst van de richtlijnen nog niet is opgelost. “Regeringen zijn niet verplicht ze toe te passen”, zegt Clara Jamart van Oxfam International. Ook zijn er nog geen richtlijnen voor vissers en bosbouwers.  

Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief