Achtergrond

Vluchtelingenkinderen worden geïdentificeerd als volwassenen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Minderjarige vluchtelingen worden in Griekenland vaak ten onrechte geïdentificeerd als volwassenen, zo blijkt uit een rapport van Human Right Watch (HRW). Kinderen van 15 worden aangemerkt als ouder dan 18 en worden vervolgens aan hun lot overgelaten.

Volgens de Griekse wet dient elke minderjarige vluchteling een begeleider te  krijgen die het kind bij gerechtelijke procedures helpt, naar hun verhalen luistert en ze naar speciale verwerkingscentra verwijst. Voorts hebben ze recht op speciaal onderdak binnen de opvang. Door de valse identificatie gebeurt dat allemaal niet. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft meerdere vluchtelingenkinderen geïnterviewd die door de autoriteiten een valse leeftijd kregen toebedeeld.

Zahid en Samil
De 16-jarige Zahid uit Pakistan vertelde dat Griekse autoriteiten hem als 19-jarige identificeerden. ‘’Ik heb ze verteld dat ik 16 ben. Ik snap niet waarom ze mijn leeftijd hebben veranderd. Ik heb het ze meerdere keren gevraagd, maar het enige wat ze zeiden is dat ik papieren moest ondertekenen.”

Samil van 14, die op Lesbos terechtkwam, heeft negen maanden in een tent met meerdere volwassen mannen gewoond voordat hij naar het kindergedeelte werd overgeplaatst. Samil: ‘’We leefden elke dag in angst wegens de vele gevechten die er plaatsvonden. Ik ben aan mijn schouder gewond geraakt, en onze tent is meerdere malen verwoest en in brand gestoken. Ik werd zo wanhopig dat ik mezelf twee keer pijn heb gedaan.’’

Identificatie
De kinderen die geïdentificeerd worden als volwassenen, hebben een verhoogd risico te worden blootgesteld aan uitbuiting, misbruik, mensenhandel en prostitutie. Alle geïnterviewde kinderen vertelden dat ze leden aan depressie, hoofdpijn, slapeloosheid, angst, verlies van eetlust en twee van hen hadden zichzelf verwond.

Griekse ambtenaren vertelden Human Rights Watch dat ze een grondiger procedure willen ontwerpen om de leeftijd van asielzoekers vast te stellen. Eva Cossé, onderzoeker voor Human Rights Watch Griekenland: ‘’Kwetsbare kinderen in Griekenland die gevaarlijke reizen ver van hun families hebben gemaakt, zouden niet maandenlang moeten hoeven vechten om te bewijzen dat ze kinderen zijn. Griekenland zou zich beter moeten inzetten om kinderen goed te identificeren, zodat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben en verdienen.’’

Openingsfoto: Wikimedia Commons

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons