Achtergrond

Vijf tips voor de wereldverbeteraar

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit artikel maakt deel uit van de serie ‘2015: The future we want’ die OneWorld in 2013 initieerde.    

Journaliste Anna Vossers bezocht een ecolodge van Nederlanders in Tanzania. Welke lessen kunnen we leren van Mambo Viewpoint?

De Nederlanders Herman Erdtsieck en Marion Neidt wilden graag in Oost-Afrika een ontwikkelingsproject beginnen. Een ecolodge, een kleinschalig hotel met respect voor de omgeving, leek hen daarvoor een geschikt middel. In 2008 ontmoetten ze Ndege Chombo, een Tanzaniaanse hotelmanager. Chombo wilde graag iets doen voor het dorp van zijn familie en wist nog wel een bergtop die geschikt kon zijn voor een hotel. Vijf jaar later leiden de drie samen de ecolodge Mambo Viewpoint.

In de lodge werken vijftien mensen uit het naastgelegen dorp Mambo. Met de inkomsten van de bijbehorende stichting voeren Erdtsieck en Neidt in overleg met de gemeenteraad ontwikkelingsprojecten uit.

Anna Vossers (@sressov) is freelance journalist. Zij bezocht Mambo Viewpoint op een reis naar Tanzania in het kader van de Coolpolitics Masterclass Buitenlandjournalistiek.

Vooruitgang
Het dorp Mambo is veranderd sinds de komst van de lodge. Vaak ten goede: de werknemers van de lodge verdienen een vast inkomen, en ook de markt en eetwinkeltjes hebben meer klandizie. Er is een waterleiding aangelegd vanuit het regenwoud. De medische post heeft meer voorzieningen gekregen. Basisschoolkinderen kunnen op school nu naar wc’s, en negen kinderen die eerst niet naar school konden krijgen nu een beurs voor het schoolgeld van de middelbare school. De weg is verbeterd, en bruggen die kapot gegaan zijn door zware regen  worden hersteld.

Welke lessen kunnen we leren van Mambo Viewpoint?

1. Speel in op een bestaande bron van inkomsten.
De lodge sluit aan bij een bestaande bron van inkomsten in Tanzania, toerisme. Alle ontwikkelingsprojecten zijn erop gericht meerwaarde te geven aan bestaande middelen. Er was al uitzicht, dat werd een viewpoint. Er waren al fruitbomen, daar verdienen mensen uit het dorp nu meer geld aan, omdat ze er jam van maken en verkopen.

2. Word niet afhankelijk van grote donateurs.
De lodge heeft zijn eigen stabiele inkomen. Een deel van de prijs die gasten voor hun overnachting betalen, gaat automatisch naar een dorpsfonds voor ontwikkelingsprojecten. Daarnaast maakt geld van kleine donateurs, zoals oud-gasten, meer mogelijk.

3. Werk zoveel mogelijk samen met lokale bevolking.
Dorpelingen kunnen in de dorpsvergadering meepraten, en de gemeenteraad kan een verzoek indienen voor een investeringen met geld uit het dorpsfonds. Mensen uit het dorp beïnvloeden daardoor wat er gebeurt.

4. Neem zoveel mogelijk lokaal personeel aan.
In de lodge werken alleen mensen uit het dorp. Maar: het management is nu nog grotendeels in handen van de Nederlanders. Idealiter zouden ook alle managers lokaal zijn.

5. Zorg dat projecten in de toekomst zelfstandig verder kunnen gaan.
Het lot van de lodge en de projecten is ook het lot van Erdtsieck en Neidt, want die hebben niets meer in Nederland en willen niet meer terug. Ze moeten dus voor hun project wel zorgen dat het toekomstbestendig is.

Maar, ideale ontwikkelingssamenwerking is Mambo Viewpoint nog niet. Zo leerden zeven vrouwen uit het dorp kaas en yoghurt maken van Zwitserse kaasmakers. Nu hebben ze een inkomen met hun zuivelhandel, ze verkopen de yoghurt in winkeltjes en op de markt. De enige afzetmarkt voor hun kaas is echter de ecolodge. Zolang de lodge bestaat, halen ze inkomen uit die handel. Maar hadden ze niet beter op eigen initiatief iets kunnen leren waar ze ook in het dorp wat aan hebben?

De lessen zijn duidelijk. Ontwikkelingsprojecten hebben alleen zin als ze breed gedragen worden onder de mensen voor wie ze bedoeld zijn, en ze uiteindelijk zelfstandig verder kunnen gaan.

Foto: Nouska du Saar

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons